Zemlja tone u kaos

Veliki prosvjedi u Venezueli nakon izbora: Najmanje šest mrtvih u neredima

Prizori iz Venezuele Foto: Afp
SAD, Europska unija, Organizacija američkih država (OAS) i nekoliko zemalja Latinske Amerike izrazile su sumnju u službene rezultate izbora.

Najmanje šest osoba poginulo je u prosvjedima protiv kontroverznog reizbora predsjednika Nicolása Madura u Venezueli, napisala je u utorak na X-u nevladina organizacija Foro Penal.

Novi prosvjedi očekuju se dan nakon što je Nacionalno izborno vijeće službeno proglasilo Madura, koji je na vlasti od 2013., pobjednikom nedjeljnih predsjedničkih izbora.

Oporba optužuje vladu za izbornu prijevaru i tvrdi da je pobijedio njezin kandidat Edmundo González Urrutia.

SAD, Europska unija, Organizacija američkih država (OAS) i nekoliko zemalja Latinske Amerike izrazile su sumnju u službene rezultate izbora.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva i američki predsjednik Joe Biden izjavili su u utorak da se slažu da venezuelska vlada mora brzo objaviti rezultate nedjeljnih spornih izbora kako bi okončala krizu u toj zemlji.

"Dvojica čelnika su se složila oko potrebe za hitnim objavljivanjem potpunih, transparentnih i detaljnih podataka o glasanju", stoji u priopćenju Bijele kuće.

Brazilski dužnosnik koji je slušao 30-minutni poziv koji je zatražila Bijela kuća rekao je da je Lula inzistirao na tome da obje zemlje pričekaju objavu rezultata prije nego što zauzmu konačno stajalište o izborima.

"Razgovor je pokazao da Brazil i Sjedinjene Države imaju slična stajališta da je pristup zbrojevima glasova neophodan", rekao je izvor.

U Venezueli su prosvjednici izašli na ulice, mašući zastavama i zahtijevajući od predsjednika Nicolasa Madura da prizna da je izgubio nedjeljne izbore od oporbe koja je ustvrdila da je ostvarila uvjerljivu pobjedu.

U Washingtonu je Bidenova administracija rekla da je izborna manipulacija lišila Madurovu tvrdnju o ponovnoj izbornoj pobjedi "svakog kredibiliteta", a Washington je ostavio otvorena vrata novim sankcijama protiv te zemlje, proizvođača nafte i članice OPEC-a.

Venezuela mora objaviti zbrojeve glasova kako bi "riješila spor", rekao je Lula u intervjuu za TV Globo, dodajući da će, ako potvrde Madurovu pobjedu, taj rezultat morati biti priznat.

Lula je izvijestio Bidena o situaciji u Venezueli o kojoj je njega izvijestio njegov bivši ministar vanjskih poslova Celso Amorim, sada savjetnik za vanjske poslove, kojeg je poslao u Caracas da prati izbore.

Izvor je rekao da će se nastaviti otvoreni kanal između Brasilie i Bijele kuće o krizi u Venezueli.

Pročitajte i ovo Četiri kilometra vatrene linije FOTO/VIDEO Veliki požar u Tučepima munjevito se širi, vatra prodrla u park prirode: "Jako je ružan osjećaj. Pepeo leti po gradu"

Ranije su dva brazilska izvora rekla Reutersu da je poziv zakazan na zahtjev američke vlade jer traži procjenu Brazila o rezultatima izbora u susjednoj Venezueli.

Venezuelsko nacionalno izborno povjerenstvo proglasilo je Madura pobjednikom glasanja održanog ovog vikenda, čime je dobio treći mandat na vlasti, no oporba je također proglasila pobjedu na temelju uvida u oko 70 posto izbornog materijala.

Neovisni istraživači javnog mnijenja nazvali su Madurovu pobjedu nevjerojatnom, dok su oporbeni čelnici i strani promatrači tražili objavu rezultata glasova.

Venezuelski ministar obrane, general Vladimir Padrino, "ponovno je potvrdio" u utorak "apsolutnu odanost" oružanih snaga predsjedniku Maduru, prenosi agencija France Presse.

Pročitajte i ovo Borba s vatrom nije gotova Požar kod Skradina širi se prema Nacionalnom parku Krka: "Vatrogasci zbog jednog posebno dežuraju"

"Ponovno potvrđujemo našu apsolutnu odanost i našu bezuvjetnu potporu građaninu Nicolasu Maduru Morosu, ustavnom predsjedniku (...) našem vrhovnom zapovjedniku kojeg je narod legitimno ponovno izabrao", napisa je general, upozorivši da će vojska primijeniti silu za "očuvanje unutarnjeg reda".

Oko 749 ljudi je uhićeno u Venezueli u sklopu prosvjeda protiv reizbora predsjednika Madura, objavio je u utorak državni odvjetnik Tarek William Saab, dodajući da bi "broj mogao rasti".