Spremni za vodeni val

Dunav u susjedstvu opasno raste: Vodostaj sve bliži obaranju rekorda, u jednom danu narastao za metar

Vodeni val u Mađarskoj Foto: Afp
Mađarska se posljednjih dana pripremala za vodeni val koji će, nakon obilnih kiša u središnjoj Europi, doći Dunavom.

Poplave uzrokovane obilnim kišama koje je prošlog tjedna donijela ciklona Boris poharale su dijelove središnje Europe. Najgore su bile pogođene Austrija, Češka i Poljska, a sljedeća je na udaru nama susjedna Mađarska, koja se posljednjih dana pripremala za vodeni val koji dolazi Dunavom. Vrhunac se očekuje tijekom četvrtka.

Kako javlja Telex.hu, vodostaj Dunava u Budimpešti u četvrtak ujutro prešao je 770 centimetara. Linija obrane podignuta je do devet metara. 

U mađarskoj metropoli od početka tjedna na snazi je upozorenje na moguću poplavu na razinu 3. Očekuje se da će vodostaj Dunava prijeći osam metara, piše Hungary Today.

Iako su prognoze dramatične, ipak se ne očekuje obaranje rekordnog vodostaja iz 2013. Linija obrane duž Dunava duga je oko 1500 kilometara, angažirane su dodatne ljudske snage te je napunjeno više od dva milijuna vreća s pijeskom za zečje nasipe, izvijestio je glavni direktor mađarske Uprave za vode.

Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac uoči dolaska vodenog vala obišla je mjesta uz Dunav uz mađarsko-slovačku granicu, od kojih su neka već pod vodom. Prilog iz Mađarske pogledajte ovdje

Pročitajte i ovo SIROVI BIJES I STRAH Libanon u kaosu: Nijedan elektronički uređaj ne smatra se sigurnim

Pročitajte i ovo Dobro je znati Kako uštedjeti na računu za struju: Evo kada počinje jeftinija tarifa i na što trebate obratiti pozornost

Povezane teme