Plan za okončanje rata

Odgovor Kremlja na ukrajinski plan o završetku rata: "Europi je potrebna nova sigurnosna arhitektura"

Dmitrij Peskov Foto: Afp
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov komentirao je plan Zelenskog o okončanju rata s Rusijom.

Kremlj je u ponedjeljak objavio kako smatra da je Europi potrebna "nova sigurnosna arhitektura" i da će to u budućnosti zahtijevati puno truda. To je na novinarski upit odgovorio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, komentiravši izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona po kojoj bi nakon rata u Ukrajini trebalo preispitati odnose Europe s Rusijom.

"Očigledno zbog činjenice da se sigurnosna arhitektura Europe brzo mijenja neophodno je izgraditi novu sigurnosnu arhitekturu za Europu, što će u budućnosti zahtijevati puno truda", rekao je Peskov novinarima, a prenosi agencija RIA Novosti.

Rekao je i da bi svaka buduća struktura trebala zajamčiti rusku sigurnost kroz čitav sustav garancija. 

Plan za okončanje rata

Na današnje novinarsko pitanje o "Planu pobjede" ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o okončanju rata s Rusijom, Peskov je kazao da će ga Kremlj proučiti ako postoje službene informacije o planu.

"Smatramo da ne treba analizirati medijske izvještaje. Pojavi li se informacija o tomu u službenim izvorima mi ćemo je, naravno, pažljivo ispitati. Puno je kontradiktornih i nepouzdanih informacija o tome pitanju. Stoga smo vrlo oprezni u vezi s njim", rekao je Peskov.

Ukrajinski predsjednik Zelenski ovaj bi tjedan trebao predstaviti plan američkom predsjedniku Joeu Bidenu i njegovim dvoma potencijalnim nasljednicima, Kamali Harris i Donaldu Trumpu.

Zelenski putuje u Sjedinjene Države gdje će u utorak održati govor pred članicama Opće skupštine UN-a.

Čini se da je plan, čije pojedinosti Zelenski dosad nije javno objavio, za ukrajinskog predsjednika velik poticaj u nastojanju da uvjeri Washington i ostale saveznike da pruže dodatnu i još izdašniju pomoć njegovoj zemlji kako bi se Moskva prisilila na prekid sukoba pod uvjetima koji su prihvatljivi Kijevu.

Rusija optužuje Ukrajinu za ubijanje civila 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo da je za vrijeme sedmotjednog napada Ukrajine na zapadnu rusku regiju Kursk ubijeno najmanje 56 civila, a ranjeno ih je 266.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak je rekao da se Ukrajina pridržava međunarodnoga humanitarnog prava i da ne gađa civile u sklopu upada u regiju Kursk.

Pročitajte i ovo uhićeni su Užas u susjedstvu: Sedmaši mučili i zlostavljali mlađe učenike, no nije stalo na tome: Jedan ih je tjerao da se skinu, a onda...

Pročitajte i ovo Šljiva, loza, kruška... Pao s autom punim rakije: Pogledajte bogati ulov carinika, opalili mu masnu kaznu

Pročitajte i ovo nova porezna reforma Ministar otkrio tko će sve morati plaćati porez na nekretnine, a tko može biti oslobođen: Objavio koliko će se plaćati za apartmane

Povezane teme