BIOLOŠKI NAPAD

Kim poslao 260 balona punih smeća i fekalija: Vojska upozorila stanovnike da ih ne diraju

Jedan od puštenih balona Foto: Afp
Sjeverna Koreja ispustila je najmanje 260 balona koji su nosili smeće na jug, zbog čega su vlasti upozorile svoje stanovnike da ostanu u kućama.

Vojska Južne Koreje upozorila je javnost da ne dira bijele balone i plastične vrećice pričvršćene na njih jer sadrže prljavi otpad i smeće.

Baloni su pronađeni u osam od devet provincija Južne Koreje i sada se analiziraju.

I Sjeverna i Južna Koreja koriste balone u svojim propagandnim kampanjama od Korejskog rata 1950-ih. 

Vojska Južne Koreje ranije je rekla da istražuje je li u balonima bilo sjevernokorejskih propagandnih letaka. Nedavni incident dolazi nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja rekla da će uzvratiti na "često razbacivanje letaka i drugog smeća" u pograničnim područjima od strane aktivista na jugu, piše BBC.

Pročitajte i ovo Bez traga Otac osumnjičenog za ubojstvo male Danke pušten iz pritvora, tijelo djevojčice još nije pronađeno

"Gomile otpadnog papira i prljavštine uskoro će biti razbacane po pograničnim područjima i unutrašnjosti Republike Koreje i ona će direktno iskusiti koliko je napora potrebno za njihovo uklanjanje - rekao je Kim Kang Il, zamjenik ministra obrane Sjeverne Koreje u izjavi državnim medijima.

Jedan od puštenih balona Foto:Afp

Južnokorejska novinska agencija Jonhap je izvijestila je da su "neki od palih balona nosili, kako se čini, fekalije sudeći po tamnoj boji i mirisu".

Pročitajte i ovo kod Mladenovca FOTO Stravični prizori iz Srbije: Poginuo vozač, zabio se u autobus, ozlijeđeno 37 ljudi

Pročitajte i ovo Istraga Uskok podignuo optužnicu protiv policajca, otkriveno za što je uzimao novac od dvojice muškaraca

Vojska Južne Koreje osudila je taj čin kao jasno kršenje međunarodnog prava.

"To ozbiljno ugrožava sigurnost našeg naroda. Sjeverna Koreja je u potpunosti odgovorna za ono što se događa zbog balona i oštro upozoravamo Sjevernu Koreju da odmah zaustavi ovu nehumanu i grubu akciju", poručila je vojska.