Sukob na Bliskom istoku

Iranski napad na Izrael samo je pitanje vremena, SAD poručio: "Očekujemo napad"

Irn izdao upozorenje aviokompnijama Foto: Afp
Iran je izdao važnu obavijest pilotima i komercijalnim zračnim kompanijama nakon prijetnji o napadu na Izrael.

Iran je pilote i zračne komercijalne kompanije obavijestio da izbjegavaju njegov zračni prostor nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken tijekom telefonskog razgovora u nedjelju ministrima vanjskih poslova skupine G7 rekao da bi Teheran mogao napasti Izrael unutar 24 do 48 sati.

Iako Blinken nije naveo kakav bi napad mogao biti, informaciju su potvrdila dvojica diplomata koji su prisustvovali razgovoru.

Na upozorenje je reagirala njemačka tvrtka Lufthansa koja je zaustavila sve letove za Teheran, Tel Aviv i Bejrut do 12. kolovoza.

Pročitajte i ovo Vremenska prognoza Od vikenda moguć novi toplinski val opasan za zdravlje: Detalje donosi meteorolog Dnevnika Nove TV

Amerika će braniti Izrael

Izrael je Iranu poručio da je spreman braniti se i odgovoriti na bilo kakav osvetnički napad.

Washington je najavio pomoć Izraelu u slučaju da dođe do sukoba, a američki dužnosnici već surađuju sa svojim međunarodnim partnerima kako bi pokušali smiriti napetosti na Bliskom istoku nakon ubojstva vođe Hamasa Ismaila Haniyeha.

Pročitajte i ovo Potresne scene Park prirode Biokovo nakon požara ponovno otvoren za posjetitelje: Turisti šokirani zastrašujućim prizorima

Pročitajte i ovo Hrvatska slavi FOTO Dan pobjede i domovinske zahvalnosti: Nebo nad Kninom obasjao i vatromet

Iran se 2020. "osvetio" za ubojstvo iranskog generala Qassema Soleimanija srušivši ukrajinski zrakoplov. Nisu priznali daje napad bio namjeran.

U međuvremenu, Izrael je svoju vojsku stavio u stanje visoke pripravnosti, piše Wall Street Journal.

Izraelski ministar vanjskih poslova, Israel Katz, rekao da Iran planira napasti Izrael. Nekoliko američkih dužnosnika reklo je CNN-u da SAD očekuje od Irana osvetu u nadolazećim danima, a da je to moguće i unutar sljedeća 24 sata. Naglasili su da je teško dati preciznu procjenu kada bi se to moglo dogoditi jer je Iran dio vojne opreme za velikog napada na Izrael premjestio već u travnju, otežavajući tako američkim obavještajcima predviđanja svojih postupaka.

 

 

 

 

 

 

 

Povezane teme