Kaos na Bliskom istoku

Iran se priprema za sveobuhvatni rat, procurili vojni planovi: U jednom slučaju neće učiniti ništa

Iranci odaju počast ubijenim vođama Hamasa i Hezbollaha Foto: Afp
Ugledni američki New York Times objavio je nove informacije o mogućoj novoj eskalaciji sukoba između Izraela i Irana. Otkrivaju kako se Iran priprema za rat, kao i što će se dogoditi nakon očekivane izraelske odmazde.

Dok se priprema za očekivani osvetnički udar iz Izraela, Iran je naredio oružanim snagama da budu spremne za rat, ali i da ga pokušaju izbjeći. Četiri iranska dužnosnika rekla su u telefonskim intervjuima ovog tjedna da je vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, naredio vojsci da osmisli više vojnih planova za odgovor na izraelski napad. Opseg bilo kakve iranske odmazde ovisit će o jačini izraelskih napada. Govorili su pod uvjetom da ostanu anonimni, piše New York Times.

Ako izraelski udari, kao odgovor na baraž projektila iz Irana ranije ovog mjeseca, nanesu veliku štetu i uzrokuju žrtve, rekli su, Iran će uzvratiti. To se odnosi i na udare na energetsku infrastrukturu ili nuklearna postrojenja te u slučaju atentata na više dužnosnike.

No ako Izrael ograniči svoj napad na nekoliko vojnih baza i skladišta u kojima se čuvaju projektili i bespilotne letjelice, Iran možda neće učiniti ništa

Dužnosnici, uključujući dva člana Zbora čuvara islamske revolucije, rekli su da odgovori koji se razmatraju uključuju baražnu paljbu do 1000 balističkih projektila, eskalirane napade iranskih proxy militantnih skupina u regiji i ometanje protoka svjetskih energetskih zaliha i brodova koji se kreću kroz Perzijski zaljev i Hormuški tjesnac.

Iran javno tvrdi da ne želi rat, ali njegove vođe ne žele ispasti slabi i ranjivi, osobito nakon izraelskih atentata na više vođa Hamasa i Hezbolaha

"U slučaju izraelskog napada oblik našeg odgovora bit će proporcionalan i proračunat", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi ruskim medijima u srijedu na rubu samita BRICS-a u Kazanu u Rusiji.

Sveobuhvatni rat između Irana i Izraela produbio bi kaos, vjerojatno i uništio sve izglede za prekid vatre u Gazi i Libanonu, a možda i naveo Sjedinjene Države na vojnu akciju podrške Izraelu.

Posljednjih tjedana Iran je pokušavao ojačati savezništvo s regionalnim arapskim zemljama i upozorio ih da bi ih svaka pomoć Izraelu učinila legitimnom metom. Araghchi je u utorak u Kuvajtu rekao da su mu susjedne zemlje obećale da izraelskim zrakoplovima neće biti dopušteno koristiti njihov zračni prostor ili puniti gorivo u njihovim bazama u slučaju bilo kakvog napada na Iran.

Masoud Pezeškian Foto:Afp

Tijekom prošlog tjedna iranski su dužnosnici u javnim istupima iznijeli suprotstavljena stajališta o tome kako se suprotstaviti napadu Izraela. Predsjednik Masoud Pezeškian i Araghchi obećali su odmazdu, ali su to učinili odmjerenim tonovima. Jedan je zapovjednik čak odbacio sve potencijalne napade Izraela kao previše beznačajne da bi zaslužile veći odgovor. Ali viši zapovjednik Revolucionarne garde zaprijetio je u govoru da će eliminirati sve cioniste.

"Sada se razmišlja da, ako izraelski napad bude simboličan i ograničen, trebamo odustati i okončati uzajamne napade", rekao je Nasser Imani, politički analitičar blizak vladi u telefonskom intervjuu iz Teherana i dodao da u ovoj fazi Iran ne vidi rat s Izraelom kao egzistencijalnu prijetnju, ali da vjeruje da bi duži sukob bio destruktivan i uništio planove nove vlade da pregovara sa Zapadom u nadi da će postići ukidanje strogih američkih sankcija i poboljšanje iranskog gospodarstva.

Već tjednima, očekujući izraelsku odmazdu, Iran ima svoje oružane snage u stanju pune pripravnosti i pojačao je protuzračnu obranu na osjetljivim vojnim i nuklearnim mjestima, rekla su četiri dužnosnika. Iran je zabrinut da bi naoružane etničke separatističke skupine i militantne skupine poput ISIS-a mogle organizirati napade i potaknuti nemire ako zemlja uđe u rat.

Nasser Hadian, politički komentator sa sjedištem u Teheranu, rekao je u telefonskom intervjuu The New York Timesu da je Iran proveo desetljeća u izgradnji militantnih skupina poput Hezbolaha u Libanonu kako bi djelovao kao obrambena snaga duž izraelske granice i odvratio Sjedinjene Države od napada. Sada se, rekao je, taj fokus pomaknuo.

"Izrael je postao prava prijetnja za Iran. Sve ove godine mislili smo da je to Amerika", rekao je. 

Čini se da je podrška ratu s Izraelom ograničena na nepokolebljive ideološke pristaše vlade, koji u objavama na društvenim mrežama i na državnoj televiziji govore da bi se dobrovoljno prijavili u borbu. Ali mnogi Iranci kažu da su zabrinuti i ljuti zbog toga što su uvučeni u rat koji niti žele niti podržavaju.

Ne želim da se miješamo u ratove drugih zemalja. Ne želim umrijeti za nešto što nema veze s mojom zemljom i mojim narodom", rekla je Raika, 47-godišnja umjetnica iz Teherana.

Pročitajte i ovo Rat na Bliskom istoku Izraelci ubili još najmanje tri čovjeka u Libanonu: "Bungalov je izravno pogođen"

Pročitajte i ovo Prošlog mjeseca Izraelska vojska objavila: "Ubili smo čovjeka koji bi vjerojatno postao novi vođa Hezbolaha"

Pročitajte i ovo Vojne tajne Američki predsjednik duboko zabrinut zbog curenja informacija: "Ovo je neprihvatljivo"