Hladni slučajevi

Interpol traži pomoć u velikoj istrazi o 46 ubijenih žena: "I najmanji detalj može pomoći u otkrivanju istine"

Interpolova crna tjeralica Foto: INTERPOL
Šest europskih zemalja i INTERPOL udružili su snage kako bi riješili 46 hladnih slučajeva koji uključuju neidentificirane žene čiji su ostaci pronađeni diljem Europe prije nekoliko godina.

Par crvenih cipela, dvije ogrlice od perli i britanski novčić od 10 penija među nekoliko su tragova koji bi mogli pomoći u identificiranju ubijene tinejdžerice pronađene u zapadnoj Francuskoj prije više od 40 godina.

Njezina smrt jedan je od 46 hladnih slučajeva koje europska policija nastoji riješiti u sklopu druge faze kampanje Identificiraj me usmjerene na pronalaženje imena neidentificiranih ubijenih žena.

Na interaktivnoj karti možete pogledati konkretne lokacije na kojima su žene pronađene.

"I najmanji detalj može pomoći u otkrivanju istine"

"Želimo identificirati preminule žene, donijeti odgovore obiteljima i isporučiti pravdu žrtvama", poručio je Jürgen Stock, glavni tajnik INTERPOL-a koji koordinira tim naporima, i napominje: "Bilo da se radi o sjećanju, savjetu ili zajedničkoj priči, i najmanji detalj može pomoći u otkrivanju istine."

Druga faza kampanje Identificiraj me uključuje slučajeve u Nizozemskoj, Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj.
Pojedinosti o svakom od njih objavljene su na INTERPOL-ovim stranicama, zajedno s fotografijama mogućih predmeta za identifikaciju i rekonstrukcijama lica. Smatra se da je većina žrtava bila u dobi između 15 i 30 godina.

"Njezino tijelo bilo je ondje bačeno kao smeće"

Tijelo tinejdžerice s crvenim cipelama, ogrlicama od perli i novčićem pronađeno je ispod naslaga lišća u pustinji u blizini sela Le Cellier 1982. Bilo je ondje nekoliko mjeseci.

"Njezino tijelo bilo je ondje bačeno kao smeće. Nije bilo poštovanja, brige za nju prije njezine smrti", kazao je nedaleko od područja na kojem je pronađena, sada obraslog dračom, koprivom i stablima divljeg kestena, detektiv Franc Dannerolle za BBC, čije je izvještavanje o prošlogodišnjem apelu pomoglo identificirati Britanku 30-ak godina nakon njezina ubojstva.

 

Crna tjeralica

Pokretanje kampanje Operation Identificiraj me prošle godine označilo je prvi put da je INTERPOL ikada javno objavio popis poznat kao "crne tjeralice", tražeći informacije o neidentificiranim tijelima. Takve su obavijesti povijesno kružile samo unutar INTERPOL-ove mreže policijskih snaga.

Lakoća kretanja diljem Europe zbog otvorenih granica, povećane globalne migracije i trgovine ljudima dovela je do toga da se više ljudi prijavljuje nestalima izvan svoje zemlje, kazala je Susan Hitchin, koordinatorica INTERPOL-ove DNK-a jedinice. "Ovim ženama je učinjena dvostruka nepravda. Dvaput su postale žrtve: nasilno su ubijene i uskraćeno im je ime u smrti", istaknula je.

INTERPOL koristi ciljane društvene medije za oglašavanje kampanje na određenim lokacijama i demografskim skupinama. Globalne policijske snage također su tražile od poznatih osoba da govore u ime nepoznatih, neimenovanih žena.

Interpol Rita Roberts Foto:Interpol

"Samo zato što nemaju imena nemojte pretpostavljati da nisu ljudi"

Rita Roberts, Britanka ubijena u Belgiji, identificirana je kada je njezina obitelj uočila njezinu prepoznatljivu tetovažu crne ruže u BBC-jevu izvješću o INTERPOL-ovoj kampanji.

Posljednji kontakt Rite s obitelji bio je putem razglednice u svibnju 1992. Njezino je tijelo pronađeno sljedeći mjesec.

Kad je njezinoj obitelji rečeno da je tijelo doista Ritino, njezina sestra Donna kaže da je briznula u plač. Za njih su time okončana desetljeća neizvjesnosti. Iako je bilo teško saznati za sestrinu smrt, kaže da se tješi osjećajem da Rita sada ima svoj mir.

Sada kada je identificirana, njezina obitelj apelira na javnost za sve informacije koliko god one bile male koje bi mogle pomoći u istrazi. Također se nadaju da će i druge ubijene žene biti identificirane. One su sestre, majke, tete, kaže Donna i poručuje: "Samo zato što nemaju imena nemojte pretpostavljati da nisu ljudi."

Pročitajte i ovo KAD NE IDE S NAFTOM I PLINOM Rusija ovime drži Zapad u šaci: Putin sada prijeti zabranom izvoza - to bi moglo izazvati kaos

Pročitajte i ovo Poduzete su mjere Vrtić zatvoren zbog nepozvanih gostiju: "Sin ga je ugledao ispod radijatora i htio ga je pomilovati, ali..."

Pročitajte i ovo HAPIH Dobro provjerite hladnjake: Povlači se omiljena salama zbog vrlo opasne bakterije