Tunel u Khan Younisu

Izrael objavio snimku ubijenog vođe Hamasa: "Poslao je teroriste u ubilački napad, a pogledajte što on nosi u rukama"

Yahya Sinwar, screenshot Foto: x/LTC Nadav Shoshani
Izraelska vojska objavila je video na kojem je ubijeni vođa Hamasa Yahya Sinwar s obitelji u noći prije napada na Izrael.

IDF je objavio snimke na kojima je nedavno ubijeni vođa Hamasa Yahya Sinwar u noći prije napada 7. listopada sa svojom obitelji bježi u kompleks tunela ispod svoje kuće u Khan Younisu. Nosio je opremu i zalihe za, kako se čini, duži boravak pod zemljom. IDF tvrdi da je snimka pronađena u Gazi prije nekoliko mjeseci.

"Čak i uoči brutalnog masakra Sinwar je bio zauzet svojim preživljavanjem i preživljavanjem svoje obitelji", rekao je glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari na tiskovnoj konferenciji na kojoj je pokazao video, piše Times of Israel.

"Nekoliko sati prije masakra Sinwar i njegova obitelj pobjegli su sami u tunel", dodao je. Satima su "išli naprijed-natrag s vrećama hrane, vode, jastucima, plazma televizorom, madracem i drugim potrepštinama za dug boravak."

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

"Satima prije masakra Sinwar je brinuo samo o sebi i svojoj obitelji, dok je poslao teroriste u ubilački napad na izraelsku djecu, žene i muškarce", dodaje Hagari.

Kako je objasnio Hagari, ta snimka navela je IDF i Shin Bet da suze područje potjere za Sinwarom. U veljači je IDF stigao do "podzemne tvrđave" koju je Sinwar izgradio u Khan Younisu, ali on je malo prije toga pobjegao.

IDF je pronašao "toalete, tuš, kuhinju, krevete, uniforme, sefove, puno gotovine, dokumenata i drugih podataka".

Izraelska ofenziva u Khan Younisu, rekao je Hagari na konferenciji za medije, natjerala je Sinwara da pobjegne u Rafah, gdje se potom sakrio u tunelu izgrađenom za Hamasove VIP osobe u četvrti Tel Sultan.

"Kompleks je imao sve što mu je trebalo, televiziju, hranu, sofe, krevete, sredstva komunikacije i kontrole. Ondje smo pronašli njegov DNK uzorak na maramici kojom je ispuhao nos", kaže Hagari.

Prema obavještajnim podacima IDF-a, posljednjih godinu dana Sinwar se skrivao većinu vremena pod zemljom, u području između Khan Yunisa i Rafaha, a izašao je samo da bi pobjegao, u pratnji tjelohranitelja i s dokumentima, potvrdama, oružjem i novcem.

U srijedu su vojnici IDF-a s brigadom Bislamach uočili trojicu naoružanih napadača u njihovoj blizini i sukobili se s njima. Jedan od njih, za kojeg se kasnije otkrilo da je Sinwar, odvojio se od druge dvojice i ubile su ga snage.

"Ovo je zapravo prvi put da se Yahya Sinwar, koji se godinu dana skrivao pod zemljom, susreo sa snagama IDF-a u Gazi, a to je i trenutak kada je eliminiran. Zatvorili su krug s čovjekom odgovornim za okrutni masakr 7. listopada", zaključio je Hagari.

Pročitajte i ovo Zračna uzbuna Dronom gađali zgradu u kojoj živi izraelski premijer Netanyahu

Pročitajte i ovo Pojas Gaze Najveći izbjeglički kamp na udaru: Mrtvi se još uvijek broje, tenkovi uništili ceste i kuće

Pročitajte i ovo TUGA OD SJEVERA DO JUGA FOTO Potresne fotografije palestinske svakodnevice u Gazi