Upali u dva stana

VIDEO Dramatična akcija: Objavljen trenutak kad su taoci shvatili da su oslobođeni

Izraelska vojska je objavila dramatičnu snimku spašavanja talaca koji su u zatočeništvu Hamasa bili od 7. listopada 2023. godine. U ovoj je akciji spašeno četvero talaca, dok su istovremeno, prema palestinskim izvorima, poginule 274 osobe.

Objavljen je video kojeg su snimali vojnici Izraelskih specijalnih snaga (IDF) tijekom akcije spašavanja četvero talaca u Gazi. 

Almog Meir Jan, Andrej Kozlov, Shlomi Ziv i Noa Argamani su taoci koje je Hamas zatočio 7. listopada 2023. godine. IDF ih je u subotu pronašao u izbjegličkom kampu Nuseirat u Gazi raspoređene u dva stana te spasio.

Pročitajte i ovo Užas u Zagrebu Umro muškarac koji se zapalio na Markovu trgu

Na snimci se vidi kako vojnici upadaju u stan prvo pregledavajući ima li u njemu potencijalnih meta, a onda ulaze u spavaću sobu gdje se skrivaju tri preplašena muškarca pognutih glava.

IDF je akciju uvježbavao na modelu zgrada, a akcija spašavanja izvedena je sinkronizirano u oba stana koja su međusobno udaljena oko 200 metara. Naime, strahovali su da bi u suprotnom postojala opasnost da taoci u drugom stanu budu ubijeni. 

Almog Meir Jan Foto:IDF

"Govorimo o Al-Nuseiratu, u središtu Gaze, gdje Hamas na vrlo okrutan i ciničan način drži taoce unutar civilnih zgrada, u stanovima u zgradama od tri do četiri kata. Bila su tri taoca u jednom stanu i Noa Algamani u drugom stanu", izjavio je vojni glasnogovornik Daniel Hagari.

Ukupno je 250 ljudi bilo zatočeno 7. listopada od čega je otprilike polovica puštena tijekom primirja u studenom. Još uvijek je u zatočeništvu oko 120 osoba, a 43 ih je proglašeno mrtvima, piše Daily Mail

Pročitajte i ovo saborska liječnica Doktorica otkrila privatne detalje o muškarcu koji se zapalio pred Vladom: "Vikao je - vrećica, vrećica"

Nakon subotnje operacije broj dosad oslobođenih talaca popeo se na sedam, uključujući jednog koji je oslobođen ubrzo nakon napada u listopadu. Izraelske trupe su pronašle tijela najmanje 16 drugih, prema podacima izraelskih vlasti. "Operacija je bila izazovna, briljantno isplanirana i odlično izvedena", poručio je ministar obrane Yoav Gallant

Shlomi Ziv Foto:IDF

Noa Argamani Foto:IDF

Iako je operacija bila uspješna, izazvala je val kontroverze nakon što je ministarstvo zdravstva pod kontrolom Hamasa u Gazi izjavilo da su tijekom misije ubijene 274 osobe uključujući djecu i civile. S druge strane, IDF je tvrdio da je tijekom operacije poginulo manje od 100 ljudi. 

 

Povezane teme