"Izrazito važno za srpski narod"

Gradonačelnik Beograda želi izgraditi spomenik četničkome vojvodi, planira i premjestiti Titove kosti

Beogradski gradonačelnik želi izgraditi spomenik četničkom vojvodi Foto: Guliverimage
Beogradski gradonačelnik najavio je izgradnju spomenika četničkom vojvodi Draži Mihajloviću te premještanje kostiju Josipa Broza Tita iz Muzeja Jugoslavije.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić iznio je pred novinarima razloge donošenja rebalansa gradskog budžeta te najavio projekte čije se financiranje treba osigurati.

Izmeu ostalih, objasnio je kako će se u ponedjeljak formirati komisija za spomenike i nazivanje trgova i ulica.

"Sad ću pozvati javno, ne mogu utjecati na tu odluku, niti Grad Beograd može, ali mislim da je izmještanje Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važno za srpski narod, kao i izmještanje posmrtnih ostataka četiri narodna heroja s Kalemegdanske tvrđave", naveo je. 

Objasnio je kako odluku mora donijeti ministarstvo kulture, ali je obećao da će grad pomoći da se izvrši "kvalitetna ekshumacija i da se ta tijela premjeste", ističući da neće nikome rasipati kosti, prenosi N1 Srbija.

Rekao je i da će zahvaljujući najavljenoj komisiji u ponedjeljak pokrenuti službenu inicijativu za izgradnju spomenika Dragoljubu Mihailoviću u parku Terazijska terasa ispod Terazijske česme.

Dragoljub Draža Mihailović bio je četnički vojvoda. Njemu u čast u Beogradu je otvoren i muzej u listopadu 2023. godine.

Pročitajte i ovo mučan slučaj iz Švicarske Bivšu manekenku Kristinu muž je ubio i samljeo u blenderu, odsječenu glavu pronašao otac: "Istrčao je vrišteći"

Pročitajte i ovo Ravnatelj DHMZ-a "Boris se vraća": Što to znači za Hrvatsku?