tvrtka Oceangate

FOTO/VIDEO Otkrivene posljednje riječi posade podmornice Titan netom prije tragične pogibije

Podmornica Titan tvrtke Oceangate Foto: Afp
Podmornica Titan tvrtke Oceangate je implodirala na ekspediciji prema olupini broda Titanic, a implodirala je dva sata od zarona usmrtivši sve putnike. Na saslušanju je otkrivena jedna od posljednjih poruka posade.

Jedna od posljednjih poruka posade od pet članova Titan podmornice prije nego što je implodirala bila je "Ovdje je sve u redu", otkriveno je na saslušanju.

Njegova posljednja poruka poslana je u 10:47 po lokalnom vremenu, na dubini od 3.346 metara, u kojoj su javili da su ispustili i dvije utege. Nakon toga, komunikacija je prekinuta.

Istražitelji američke Obalne straže rekli su da je ta poruka bila među posljednjim komunikacijama između Titana i matičnog broda prije nego što su izgubili kontakt.

Također je na saslušanju po prvi put prikazana slika, snimljena pomoću daljinski upravljanog vozila, na kojoj se vidi repni dio Titana kako leži na dnu oceana nakon implozije.

Podmornica na dnu oceana Foto:Platforma X

Dužnosnici Obalne straže započeli su dvotjednu istragu u ponedjeljak s ciljem otkrivanja činjenica o incidentu i davanja preporuka kako bi se spriječile slične tragedije. Započela je prva javna faza 15-mjesečne istrage. Neodgovorena pitanja oko Titanovog kobnog zarona potaknula su dugotrajnu raspravu o sigurnosti i regulaciji privatnih podvodnih ekspedicija.

Pomorski istražni odbor Obalne straže (MBI) očekuje saslušati čak 10 bivših zaposlenika OceanGatea. OceanGate je obustavio sve istraživačke i komercijalne operacije nakon incidenta. Tvrtka trenutno nema stalno zaposlenih, ali će je zastupati odvjetnik, piše BBC.

Olupina podmornice izvađena iz oceana Foto:Youtube

Istražni odbor Obalne straže saziva javna saslušanja o gubitku podmornice 16. rujna te na sljedeće datume: 17., 19., 20., 23., 24., 25., 26. i 27. rujna.

Povezane teme