Uvjet za mir

Šokantno priznanje čelnika Hamasa: "Nitko nema pojma koliko ih je još živo"

Osama Hamdan Foto: Afp
Glasnogovornik Hamasa Osama Hamdan govorio je o zaustavljenim pregovorima o prekidu vatre s Izraelom, kao i žali li Hamas zbog odluke da napadne Izrael te navodnom curenju poruka šefa Hamasa u Gazi Yahya Sinwara. Izjavom da nitko ne zna koliko je talaca još uopće živo šokirao je sve.

Sudbina 120 preostalih talaca u Gazi ključna je za bilo kakav dogovor o okončanju dugotrajnog i krvavog sukoba između Izraela i Hamasa. No, visoki dužnosnik Hamasa rekao je da nitko nema pojma koliko ih je živo i da svaki dogovor o njihovu oslobađanju mora uključivati ​​jamstva trajnog prekida vatre i potpunog povlačenja izraelskih snaga iz Gaze.

Glasnogovornik Hamasa i član političkog ureda Osama Hamdan je u intervjuu za CNN odgovorio na pitanja o zaustavljenim pregovorima o prekidu vatre, stavu o tome žali li Hamas zbog svoje odluke da napadne Izrael s obzirom na sve veći broj palestinskih žrtava te komentar na curenje poruka šefa Hamasa u Gazi Yahya Sinwara, čovjeka za kojeg se vjeruje da je krajnji donositelj odluka o svakom mirovnom sporazumu.

Prekid vatre

Hamdan je rekao da najnoviji prijedlog, odnosno izraelski plan koji je prvi javno objavio američki predsjednik Joe Biden krajem prošlog mjeseca, ne ispunjava zahtjeve Hamasa za prekid rata.

Pročitajte i ovo Sanacija u tijeku Građanima poslano važno upozorenje: Oštećen je cjevovod, nemojte se kupati

Osama Hamdan, koji je bio dio Hamasova pregovaračkog tima na terenu, rekao je da skupina treba "jasan stav Izraela da prekine vatru, potpuno povlačenje iz Gaze i da pusti Palestince da sami odrede svoju budućnost, ukidanje opsade... i spremni smo razgovarati o poštenom dogovoru o razmjeni zarobljenika."

Plan o prekidu vatre koji podupire SAD i koji je u ponedjeljak odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda predstavlja postupni pristup. U prvoj fazi bi postojao šestotjedni prekid vatre u kojem bi neki taoci bili razmijenjeni za palestinske zarobljenike, a izraelska vojska bi se povukla iz naseljenih područja u Gazi.

Druga faza, trajni kraj rata i potpuno povlačenje Izraela iz Gaze, bila bi provedena tek nakon daljnjih pregovora dviju strana. No, Hamdan je rekao da je trajanje prekida vatre ključno pitanje za Hamas, koji je zabrinut da Izrael nema namjeru slijediti drugu fazu dogovora. Kraj neprijateljstava mora biti trajan, rekao je i dodao da se Izrael mora potpuno povući iz Gaze.

Izrael se još nije javno obvezao na dogovor iako je Bijela kuća više puta naglasila da je to izraelski plan koji je vlada prihvatila. Premijer Benjamin Netanyahu, koji je bio pod pritiskom da objavi svoju podršku sadašnjem planu, opetovano je ponovio da rat neće prestati dok Izrael ne eliminira Hamas.

Poruke vođe Hamasa

Govoreći za CNN Hamdan je odbijao sva pitanja o ulozi Hamasa u patnji Palestinaca u Gazi. Terorističke napade od 7. listopada, koji su pokrenuli sadašnji rat u Gazi, nazvao je "reakcijom protiv okupacije".

"Onaj tko je zadužen ili odgovoran za to je (izraelska) okupacija. Ako se odupreš okupaciji, (oni) će te ubiti, ako se nisi opirao okupaciji, (oni) će te također ubiti i protjerati iz tvoje zemlje. Dakle, što bismo trebali učiniti, samo čekati?", rekao je.

Hamdan je također odbacio kao lažna izvješća da je Sinwar sugerirao da su smrti tisuća Palestinaca bile "nužne žrtve". Sinwar nije viđen u javnosti od napada 7. listopada, a vjeruje se da se skriva u Gazi, negdje unutar mreže tunela. Izrael je više puta optuživao Hamas da koristi civile u Gazi kao živi štit, a ranije ovog tjedna Wall Street Journal objavio je, kako je rekao, navodne poruke od Sinwara drugim čelnicima Hamasa u kojima je on navodno izrazio beskompromisnu odlučnost da nastavi borbu, bez obzira na ljudski trošak.

"Bile su to lažne poruke koje je poslao netko tko nije Palestinac i poslane su Wall Street Journalu kao dio pritiska protiv Hamasa i provociranja naroda protiv vođe. Nitko ne može prihvatiti ubijanje Palestinaca, vlastitog naroda", rekao je Hamdan.

Pročitajte i ovo nadzorne kamere UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Muškarac napao maloljetnog susjeda, udarao ga i štapom: "Gdje mi to živimo?!"

Povratak talaca

Netanyahu je pod sve većim pritiskom da postigne dogovor koji bi osigurao povratak preostalih talaca koji su još uvijek u Gazi. Izrael vjeruje da je više od 70 talaca od više od 100 koji se još drže u Gazi živo.

Govoreći za CNN, Hamdan je rekao da ne zna koliko ih je još živih.

"Nemam pojma o tome. Nitko nema pojma o ovome", rekao je, navodeći bez pružanja dokaza da je izraelska operacija oslobađanja četiri taoca u subotu rezultirala smrću još trojice, uključujući američkog državljanina.

Postoji strah da bi moglo biti više mrtvih talaca nego što se javno zna. U travnju je Hamas rekao međunarodnim posrednicima da nije u mogućnosti ispuniti zahtjev Izraela da oslobodi 40 preostalih talaca u prvoj fazi dogovora, uključujući sve žene, kao i bolesne i starije muškarce, jer ne drži 40 živih taoca koji ispunjavaju te kriterije za oslobađanje.

Pročitajte i ovo Donje Voće Uhićen bivši načelnik: Od prije je poznat policiji

Čelnika oporbe Bennyja Gantza, koji je prošlog vikenda napustio izraelsku ratnu vladu, jedan izraelski TV kanal u četvrtak je upitao zna li Izrael koliko je talaca živih. On je odgovorio da znaju, ali otprilike.

Upitan o svjedočenju liječnika koji je liječio oslobođene taoce i rekao da su pretrpjeli psihičko i fizičko zlostavljanje te da su ih tukli svakih sat vremena, Hamdan je opet okrivio Izrael za njihove patnje.

"Vjerujem da ako imaju psihički problem, to je zbog onoga što je Izrael učinio u Gazi. Jer (nitko se ne može) nositi s onim što Izrael radi, svaki dan bombardira, ubija civile, ubija žene i djecu... oni su to vidjeli (svojim) očima", rekao je.