AMERIČKA KRISTALNA NOĆ

Šokantna Trumpova ideja obračuna s kriminalom: "Dajte im samo jedan dan"

Donald Trump Foto: Afp
U nedjelju navečer predsjednički kandidat republikanske stranke Donald Trump u govoru pred simpatizerima u Pennsylvaniji iznio je svoju osebujnu ideju obračuna s kriminalom u SAD-u na način da se policiji na jedan dan progleda kroz prste i dozvoli iznimnu upotrebu nasilja, a nakon toga kriminal bi nestao.

U još jednom improviziranom govoru pred glasačima republikanske stranke, bivši predsjednik Donald Trump iznio je svoju ideju kako bi se on, ako pobjedi na predsjedničkim izborima, obračunao s kriminalom na ulicama, osobito sitnim krađama koje se npr. u San Franciscu računaju do 950 dolara i policija ne postupa po njima.

"Što se dovraga događa? Gledajte, moramo dopustiti policiji da radi svoj posao. Gledajte što je smiješno. Npr. trgovine mješovitom robom. Ista stvar. Oni uđu, i ti vidiš te likove kako odlaze s klima uređajima i frižiderima uprtima na leđima. I najluđe je što policija ne smije raditi svoj posao. Rečeno im je ako nešto napravite, ostat ćete bez mirovina, ostat ćete bez obitelji, bez kuće i auta", govorio je Trump svojim pristašama, pa nastavio: "Oni to ne smiju raditi jer im liberalna ljevica to ne dozvoljava. Liberalna ljevica želi uništiti njih kao što želi uništiti našu zemlju. Ali znate, da imamo jedan dan, jedan zbilja gadan i ružan dan sa ljekarna npr. kad počnu izlazit od tamo s ukadenim."

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Trump je zatim ustvrdio da je njegova protukandidatkinja Kamala Harris omogućila u San Franciscu da kradeš do 950 dolara i  da nisi procesuiran. Trump također tvrdi da klinci idu s kalkulatorima i računaju krađe do 950 dolara, što pohvaljuje kao pametan potez, ali da tu djecu treba ipak podučiti.

"Ali ako bi imali jedan zbilja nasilan dan, npr. Mike Kelly da bude na čelu toga, kongresmen Kelly da bude na čelu. On je sjajan kongresmen. Da si ti glavni Mike, je l' bi rekao "Oh, molim vas, nemojte ih dirati. Ne dirajte ih. Pustite ih neka vam opljačkaju trgovinu." Te trgovine propadaju." upozorio je Trump, pa zaključio: "Jedan gadan sat. I mislim jedan zbilja gadan sat. I pročut će se. I prestat će sve odmah. Znate, sve će odmah prestati."

Neki komentiraju ovaj govor riječima da je Trump očito nedavno pogledao distopijski film Pročišćenje u kojem radnja prikazuje idiličnu Ameriku u kojoj nema kriminala i ubojstava, samo zato što su svi zločini dozvoljeni jedan dan u godini na 12 sati. Drugi pak komentiraju da je to s Pročišćenjem kriva interpretacija, jer u filmu su ljudi okrenuti protiv ljudi. Ovo o čemu Trump priča je državno sponzorirano nasilje, a to se dogodilo već jednom u povijesti. U nacističkoj Njemačkoj i zvalo se "Kristalna noć".

Pročitajte i ovo Pokrenuta istraga Mrtav muškarac pronađen u dvorištu kod Petrinje

Pročitajte i ovo južna Azija VIDEO Blatne bujice i poplave kakve se ne pamte: Poginulo najmanje 200 ljudi, dio žrtava ostao živ zakopan