Naglasak na sigurnosti

Čelnica EK-a uoči glasanja o novom mandatu održala govor: "Europa ne može kontrolirati diktatore, ali..."

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Njemica je u svom obraćanju u EP-u uoči glasanja rekla kako je pred Europom izbor želi li biti oblikovana događajima i svijetom oko nje ili će se ujediniti i sama graditi svoju budućnost.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak je u svom govoru u Europskom parlamentu, uoči glasanja o njezinu drugom mandatu na toj funkciji, najviše govorila o sigurnosti i konkurentnosti kontinenta te je osudila posjet mađarskog premijera Moskvi i pozvala na prestanak krvoprolića u Gazi.

Njemica je u svom obraćanju u EP-u uoči glasanja rekla kako je pred Europom izbor želi li biti oblikovana događajima i svijetom oko nje ili će se ujediniti i sama graditi svoju budućnost.

"Europa ne može kontrolirati diktatore i demagoge diljem svijeta, ali može odabrati očuvati svoju demokraciju", rekla je Von der Leyen u govoru o demokratskim snagama suprotstavljenim demagozima i populistima.

Pročitajte i ovo Traži snažniju podršku Ukrajini Bivši šef NATO-a osudio oklijevanje Njemačke: "Treba nam puno odlučnija vlada, Scholtz je prespor"

Von der Leyen u svom prijedlogu programa najavila je "Komisiju investicija". Na prvoj plenarnoj sjednici 10. saziva Europskog parlamenta u Strasbourgu naglasila je da europska konkurentnost treba veliki poticaj te da je potrebno manje birokracije i mikroupravljanja kako bi se poslovanje olakšalo.

Najavila je nastavak zelene tranzicije EU-a prema čistim energentima, poput vodika, i politika zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena.

Drugi naglasak stavila je na sigurnost kontinenta pozivajući na formiranje europske obrambene unije. Kazala je kako europske države premalo ulažu u svoju obranu te kako pritom njihova sigurnost previše ovisi o drugima, misleći pritom na Sjedinjene Države.

Europa ostaje uz Ukrajinu

U govoru je osudila nedavni posjet Moskvi Viktora Orbana, premijera Mađarske, koja trenutačno predsjeda EU-om. Njegova samoprozvana mirovna misija bila je zapravo misija smirivanja Putina.

Pročitajte i ovo Odmara se na otoku Poznato lice stiglo na Jadran: "Čekamo Putina i Trumpa. Kasne"

Putin je dva dana kasnije usmjerio ruske avione na dječju bolnicu u Kijevu, "što nije bila pogreška, nego poruka svima nama", rekla je Von der Leyen, pa kazala da Europa mora dati jednako jasnu poruku: "Stajat će uz Ukrajinu koliko god je potrebno." Istovremeno će Europa nastaviti s uspješnom tranzicijom od prljave ruske energije, poručila je.

Europa će snažnije zaštititi i vanjske granice, rekla je pučanka te najavila da će se broj pripadnika Frontexa na granicama u njezinu novom mandatu utrostručiti, na 30 tisuća. Ona želi udvostručiti i broj zaposlenika Europola kako bi se ta policijska agencija osnažila.

Mir u Gazi

"Krvoproliće u Gazi mora stati odmah", izjavila je Von der Leyen u EP-u i najavila snažniju financijsku pomoć učinkovitoj Palestinskoj Samoupravi.

Previše djece, žena i civila izgubilo je živote u izraelskom odgovoru na teror Hamasa, rekla je i pozvala na održiv mirovni sporazum.

Pročitajte i ovo Od Sofagatea do Dinnergatea Imao je opak plan za rušenje Von der Leyen, a sada mu se svi rugaju: "Jadno! Ovo je djetinjasta osveta"

Naglasila je da je rješenje s dvije države najbolja opcija za sigurnost i Palestinaca i Izraelaca.

Von der Leyen je u Strasbourgu govorila i o proširenju Unije kao prioritetu njezine Komisije kazavši da je to moralno pitanje. Proširenje će se temeljiti na individualnim zaslugama, a države kandidatkinje pritom će imati punu podršku EU-a, tvrdi8 Von der Leyen.

U svom dugom obraćanju dotaknula se niza tema poput ekonomske nejednakosti, epidemije mentalnih bolesti i umjetne inteligencije. Istaknula je i nužnost ostvarivanja istinske ravnopravnosti žena i muškaraca, počevši od primanja i mirovina.

Nakon njezina govora slijedi glasanje o njezinu novom mandatu na čelu Europske komisije.