Optužio i Hamas i Izrael

Američki ministar obrane: "Broj žrtava u Gazi daleko je prevelik, njihova zaštita je strateški imperativ"

Američki ministar obrane Lloyd Austin Foto: Afp
Na sastanku NATO-a gdje su sudjelovali svi ministri obrane država članica američki ministar Lloyd Austin pozvao je na zaštitu civilnog stanovništva u Gazi.

Američki ministar obrane Lloyd Austin pozvao je u petak Izrael da bolje štiti civilno stanovništvo u pojasu Gaze dok nastoji eliminirati Hamas.

"Broj žrtava daleko je prevelik", rekao je Austin na rubu sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, komentirajući izraelsku vojnu operaciju u Pojasu Gaze.

"Razgovarao sam s kolegom u niz prigoda i potičem ih da budu precizniji i da osiguraju da štitimo civile u borbenom prostoru", rekao je.

Pročitajte i ovo Partnerstvo Podravka želi poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe

Izrael mora učiniti sve što je moguće kako bi minimizirao broj civilnih žrtava u borbenoj zoni, istaknuo je. Ostvarivanje vojnih ciljeva i zaštita civilnog stanovništva u borbenoj zoni nisu međusobno isključivi, rekao je Austin.

Naglasio je da se militanti Hamasa miješaju s civilnim stanovništvom i da ih koriste kao živi štit, ocijenivši da je to "taktika vrijedna krajnjeg prijezira". Zaštita civilnog stanovništva "strateški je imperativ", poručio je Austin.