(Ne)očekivano

Šok u Bruxellesu: Moćni povjerenik podnio ostavku i teško optužio Ursulu von der Leyen

Ursula von der Leyen, Margrethe Vestager, Thierry Breton Foto: Afp
Šokantan potez dosadašnjeg povjerenika za unutarnje tržište, koji je i u novoj Komisiji trebao dobiti vrlo važnu poziciju, dolazi dan uoči nego što će u Europskom parlamentu biti predstavljena nova ekipa povjerenika.

Francuski povjerenik Thierry Breton objavio je u ponedjeljak da se povlači iz Komisije te je optužio njezinu predsjednicu Ursulu von der Leyen da mu je radila iza leđa i zatražila da ga predsjednik Emmanuel Macron zamijeni drugim kandidatom.

Šokantan potez dosadašnjeg povjerenika za unutarnje tržište, koji je i u novoj Komisiji trebao dobiti vrlo važnu poziciju, dolazi dan prije nego što bi Von der Leyen trebala u Europskom parlamentu predstaviti novu ekipu povjerenika.

"Prije nekoliko dana, u samom završetku pregovora o sastavu nove Komisije, tražili ste da Francuska povuče moje ime iz osobnih razloga o kojima nikada niste sa mnom osobno razgovarali. Za to ste ponudili političku trgovinu s navodno utjecajnijim resorom za Francusku u budućoj Komisiji", napisao je Breton u pismu predsjednici Von der Leyen koje je objavio na društvenoj mreži X.

"Sada će vam biti predložen drugi kandidat jer podnosim ostavku na položaj u Komisiji koja odmah stupa na snagu", napisao je Breton.

Novi je to udarac za predsjednicu Von der Leyen, koja je prošli tjedan morala odgoditi predstavljanje svoje nove ekipe povjerenika zbog kaotične situacije oko zamjene slovenskog kandidata za povjerenika.

Von der Leyen je, nezadovoljna brojem žena koje su zemlje članice predložile za novu Komisiju, pritiskala manje države da zamijene već predložene kandidate i umjesto njih pošalju kandidatkinje.

Slovenski kandidat za povjerenik Tomaž Vesel povukao se iz utrke, a vlada u Ljubljani predložila je Martu Kos kao novu kandidatkinju.

Oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše optužuje vladu da je natjerala ranijeg kandidata Vesela da se povuče i pokleknula pod pritiskom Von der Leyen da predloži ženu umjesto muškarca za člana Komisije.

Europska komisija je u ponedjeljak potvrdila da će predsjednica von der Leyen u utorak ujutro predstaviti novi sastav Komisije čelnicima Europskog parlamenta.

Francuska predložila novog kandidata za povjerenika EK-a

Nakon šokantne Bretonove ostavke, Francuska je predložila ministra za Europu i za vanjske poslove Stéphanea Séjournéa za novog povjerenika u Europskoj komisiji, objavila je u ponedjeljak Elizejska palača.

“Predsjednik Republike je u dogovoru s premijerom predložio Stéphanea Séjournéa, ministra za Europu i vanjske poslove, za europskog povjerenika za sljedeći mandat”, objavio je ured francuskog predsjednika Emmanela Macrona.

Francuska je promptno reagirala nakon iznenađajuće Bretonove ostavke. U priopćenju Elizejske palače kaže se da je Macron uvijek tražio da Francuska dobije ključni resor u Komisiji, koji bi se bavio pitanjem industrijskog i tehnološkog suvereniteta i europskom konkurentnošću.

"To je smisao svih kontakata koje je imao s predsjednicom Europske komisije od njezina izbora u Europskom parlamentu", kaže se Macronovu priopćenju.

Séjourné je bio predsjednik grupe Renew u Europskom parlamentu u prošlom sazivu i ispunjava sve tražene kriterije, kaže Macron i dodaje: "Njegovo europsko opredjeljenje omogućit će mu da promiče tu suverenističku agendu."

Macron je u priopćenju također zahvalio Bretonu, “koji je bio izuzetan europski povjerenik: "Znatno je pridonio unapređenju politike europskog suvereniteta u digitalnim područjima, podršci europskoj obrambenoj industrijskoj i tehnološkoj bazi, kao i u korist otpornosti jedinstvenog tržišta Europske unije tijekom COVID-19 krize."

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu VIDEO Najmanje 17 osoba poginulo je u katastrofalnim poplavama. Puknula je brana, objavljene dramatične snimke: "Poplavit će grad!"

Pročitajte i ovo tajfun Bebinca FOTO/VIDEO Kaos u najnaseljenijem gradu na svijetu: Najjači tajfun u posljednjih 70 godina lomio drveća, fasade na zgradama...

Pročitajte i ovo Jednoglasna odluka Penava otkrio koga će podržati na predsjedničkim izborima: "Jedino on ima šansu napraviti pobjednički rezultat"