Bivši KGB-ov špijun

Vladimir Putin slavi rođendan: "Bože, čuvaj cara!"

Vladimir Putin slavi 72. rođendan Foto: Afp
Vladimir Putin slavi 72. rođendan.

U ponedjeljak su predsjednika Vladimira Putina na njegov 72. rođendan neki njegovi pristaše prozvali 'carem', dodajući da je taj bivši KGB-ov špijun podigao Rusiju s koljena i da će pobijediti Zapad u ratu u Ukrajini.

Putin, koji je preuzeo čelnu dužnost u Kremlju 1991., samo osam godina nakon raspada Sovjetskog Saveza, najdulje je na čelu Kremlja još od Josifa Staljina koji je umro u svojoj dači izvan Moskve 1953. u dobi od 74 godine.

Putin, kojega su zapadni vođe proglasili ubojicom i ratnim zločincem, porast svoje popularnosti u Rusiji je doživio otkako je u veljači 2022. naredio upad tisuća vojnika u Ukrajinu, pokazuju ruska istraživanja javnog mnijenja.

"Bože, čuvaj cara!", napisao je ultranacionalist, ruski ideolog Aleksander Dugin, koji je dugo zagovarao ujedinjenje rusofonoga govornog područja i ostalih teritorija u golemo novo rusko carstvo, koje bi, po njegovoj zamisli trebalo uključivati i ​​Ukrajinu.

"Putin vlada zemljom samouvjereno i staloženo. I uvijek će tako biti", dodao je Dugin u rođendanskoj čestitki, koju je objavio na kanalu za razmjenu poruka Telegramu nekoliko minuta nakon ponoći.

Za razliku od većine ruskih povijesnih vođa, Putin nema izglednog nasljednika, a više ruskih izvora smatra da nema ni ozbiljnih suparnika.

Sada je, kako kažu ruski dužnosnici u najtežem sukobu sa Zapadom od hladnog rata. Protivnici kažu da su rani neuspjesi u invaziji na Ukrajinu pokazatelj ruske slabosti, premda američki generali smatraju da je Moskva brzo učila iz svojih neuspjeha te se prilagodila zahtjevima najvećega kopnenog rata u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.

Rusija je, poput Ukrajine u ratu pretrpjela goleme gubitke u ljudstvu, a 2023. godine Putin se suočio s neuspješnom pobunom Jevgenija Prigožina, vođe plaćeničke skupine Wagner. Prigožinovljev se zrakoplov srušio dva mjeseca nakon pobune.

Ratni vođa

Putin je rođen u Lenjingradu samo sedam godina nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Rusima je obećao pobjedu u ukrajinskom ratu, koji smatra posrednim sukobom između svete zemlje Rusije i arogantnog Zapada, koji je, po njegovim riječima ponizio Rusiju dok se Sovjetski Savez raspadao.

S obziom na to da je Zapad pojačao potporu Ukrajini svotom od više stotina milijarda dolara obećane pomoći, Putin je iskoristio rat i reakciju Zapada da bi sukob prikazao kao egzistencijalnu bitku za budućnost Rusije.

Po izvješću koje je u ponedjeljak objavio moskovski Minchenko Consulting, Rusi sve češće Putina doživljavaju kao osobu koja je uspjela transformirati globalni poredak u njihovu korist.

"Na unutarnjopolitičkoj sceni Vladimir Putin svake godine dobiva potpuno nova obilježja arhetipske slike Stvoritelja, koji kreira novi svjetski poredak u kojem će Rusija imati potpuno novu ulogu", kažu u Minchenko Consultingu.

Zapadni čelnici ističu kako se Putinu ne smije dopustiti da dobije rat i da bi, ostvari li se to, neprijatelji Zapada mogli biti ohrabreni te bi Putin mogao pokušati napasti članicu NATO-a, što je Putin više puta odbacio.

Ruske snage i dalje napreduju u Ukrajini, a Putin povećava troškove obrane na visinu onih iz razdoblja hladnog rata.

Trenutačno Rusija kontrolira nešto manje od jedne petine Ukrajine, uključujući i Krim koji je anektirala 2014., oko 80 posto Donbasa u istočnoj Ukrajini, oko 71 posto regije Herson i 72 posto regije Zaporižje. 

Njegovi protivnici su ili napustili Rusiju, ili su umrli ili šute. Ruska oporba, a gotovo svi njezini pripadnici su u inozemstvu, podijeljena je i nije uspjela pronaći novoga vođu još od smrti Alekseja Navaljnog u arktičkome zatvoru u veljači.

Navaljni je Putinovu Rusiju opisao kao krhku zločinačku državu kojom upravljaju lopovi, ulizice i špijuni kojima je stalo samo do novca. Dugo je predviđao da bi se Rusija mogla suočiti s velikim političkim previranjima, uključujući i revoluciju.

"S Putinom ćemo pobijediti. Jak predsjednik znači jaku Rusiju", rekao je u ponedjeljak Vjačeslav Volodin, predsjednik ruskog parlamenta. 

Pročitajte i ovo LEKTORSKI DNEVNIK Znate li da Maja Šuput nije u braku s Nenadom Tatarinovim?

Pročitajte i ovo Dodijeljene nagrade Ovo su najbolji učitelji i nastavnici u Hrvatskoj: Pogledajte je li i vaš među njima

Pročitajte i ovo bivši predsjednik Otkrivamo zašto je Mesić u invalidskim kolicima