Spor oko naziva

Atena upozorila novu vladu u Skoplju da ne koristi staro ime zemlje

Kiriakos Micotakis Foto: Afp
Politički čelnici Sjeverne Makedonije su koristili staro ime zemlje što je izazvalo nezadovoljstvo Atene.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis upozorio je u srijedu političke čelnike Sjeverne Makedonije i nacionalističkog premijera Hristijana Mickoskija da ne koriste staro ime zemlje Republika Makedonija.

U govoru u parlamentu u srijedu, Micotakis je rekao da nova vlada u Skoplju nije dobro počela i da je prekršila svoje obveze po međunarodnim ugovorima kada je u pitanju ulazak zemlje u EU. Sve države članice EU-a moraju se složiti s primanjem nove članice, naglasio je.

Pročitajte i ovo Borba za ljudska prava VIDEO Zalili bojom poznatu turističku atrakciju: "Ovo je krv svih koji su ubijeni"

Nacionalistička stranka VMRO-DPMNE pobijedila je na parlamentarnim izborima u svibnju i osnovala novu vladu. Nacionalisti su okončali sedmogodišnju vladavinu socijaldemokrata koji su 2018. potpisali sporazum s tadašnjom grčkom vladom, uz posredovanje UN-a, i smatralo se da je time riješen spor oko naziva zemlje.

Atena je zauzvrat priznala da postoji makedonski jezik i nacija. To je utrlo put za ulazak Sjeverne Makedonije u NATO 2020. Atena se protivila starom imenu zemlje jer se tako zove njezina sjeverna pokrajina.

Pročitajte i ovo Spašavanje na moru Drama kod Dugog otoka: Oluja nosila jedrilicu prema stijenama, spašeno 11 ljudi, među njima i djeca

Otkako je premijer Mickoski preuzeo dužnost, staro ime zemlje upotrijebljeno je nekoliko puta na najvišoj razini. Nova makedonska predsjednica, Gordana Siljanovska-Davkova, također je upotrijebila staro ime zemlje na svojoj inauguraciji u svibnju izazvavši diplomatski spor.

To je izazvalo zabrinutost u EU-u jer se vjerovalo da je spor oko naziva zemlje riješen.