COVID OTPAD

Pandemija donijela i novu prijetnju zdravlju i okolišu. Kako se Hrvatska nosi s time? "Sve vezano uz koronavirus baca se u posebne vrećice"

Maske, zaštitna oprema, bočice cjepiva, šprice, kućni testovi – sve to čini infektološki otpad kojeg je tijekom pandemije bilo mnogo. Svjetska zdravstvena organizacija zato je upozorila da se radi o prijetnji zdravlju i okolišu.

Prije godinu dana se u KB Dubrava svaki dan stvaralo više od tri tone infektivnog otpada. Situacija je sada ipak bolja.

"KB Dubrava ima manje pacijenata nego što je imala, a i zaštitna oprema koju osoblje koristi je manja nego što smo koristili. Stvara se manje od jedne tone otpada dnevno", rekao je Ivan Durlen, voditelj Službe za osiguranje i unapređenje zdravstvene zaštite.

Pročitajte i ovo U bolnicama 150 djece Palčići ostali bez lijeka koji život znači: "Neki od njih završavaju i na respiratoru, infekcija može biti pogubna. Nas kao udrugu se ne tiče tko je kriv..."

S druge strane, na svjetskoj razini infektološki otpad nastao zbog koronavirusa prijeti i zdravlju i okolišu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stoga je upozorila na 140 milijuna testnih kompleta i dovoljno kemijskog otpada da se napuni trećina olimpijskog bazena. Procjenjuju i da su doze cjepiva proizvele 144.000 tona otpada.

"Zapravo smo otkrili da su u otpadu u većoj količini rukavice nego maske, što je prilično zanimljivo s obzirom na to da su rukavice uglavnom nebitna zaštitna oprema za COVID. Tako da je to očigledan način na koji možemo smanjiti otpad", rekla je Maggie Montgomery iz WHO-a.

COVID otpad nastaje i u kućanstvima

Više otpada imaju i u riječkoj bolnici, ali kažu da se sve zbrinjavaju na vrijeme.

"Činjenica je da se za svakog pacijenta koji je COVID pozitivan koristi zaštitna oprema koja se skida i odlaže na poseban način", rekla je Iva Bilić Čače, predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

Pročitajte i ovo DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV Dva američka helikoptera Black Hawk za nekoliko dana stižu u Hrvatsku: Poznati i neki detalji o isporuci

COVID otpad ne gomilaju samo bolnice, nego i kućanstva. Možda više ne koristimo plastične slamke, ali bacamo tisuće kućnih korona testova. Odgovor kamo s iskorištenim testom, reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak potražila je u gradu koji je prvak po odvajanju otpada.

"Sve vezano uz koronavirus se baca u posebne vrećice i čuva se posebno. Onda se stavi u posebnu vrećicu i baci u miješani otpad kako ne bi došlo u kontakt s našim djelatnicima jer oni u sortirnici obrađuju taj otpad", rekao je Siniša Radiković, direktor komunalne tvrtke u Prelogu.

Pandemija svoje posljedice ostavlja na svakom koraku, a one na okoliš tek će se zbrajati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme