Opet nejednakost za kafiće

Popuštaju mjere, ljudi opet u restoranima: "Zaista nam je svima već dosta karantene, život mora krenuti dalje"

Večera u restoranu, veća svadbena svečanost, razni sajmovi – opet su dopušteni. Sve uz pridržavanje mjera. Građani, ali i radnici u ugostiteljstvu popuštanje su jedva dočekali.

Osam mjeseci čekale su na druženje, a sinoć su napokon nazdravile - i to u restoranu! "Zaista je to bio dug period koji smo svi priželjkivali, svima nam je već dosta karantene. Život mora krenuti dalje", kazala je Karolina Marković iz Zagreba. Osim na terasama sinoć se večeralo i u zatvorenim prostorima restorana.

"Svi smo jako sretni, radimo, uživamo u onom što radimo, počeli smo već biti turobni, ali evo otvara se pa se nadamo da to nije samo ovo ljeto, da ćemo moći nastaviti jesen i zimu i da će ljudi moći nastaviti uživati", rekao je chef Mario Mihelj našoj novinarki Karli Trstenjak..

Stolovi na distanci od minimalno metar i pol. Ostaju maske i dezinficijensi. Radno vrijeme produljeno je do 23 sata. "Jako je ugodno. Ne treba gledati svako jutro u nebo kakvo će biti vrijeme, nego je lijepo ovako kad čovjek ima siguran posao i kad ne razmišlja kakvo će biti vrijeme danas", objašnjava konobar Željko Komljenović.

Ipak opet nejednaki uvjeti

O vremenu još ovise vlasnici kafića. Kod njih i dalje rade samo terase. "Ugostiteljska mjesta nisu mjesta gdje se probijala zaraza i koji su bili izvori zaraze, nema nikakvih uporišta u tome. S ovim ograničenjem ljudi po kvadratnim metrima apsolutno se moglo napraviti i da se puste i kafići u pogon", ističe Zdravko Karna iz UGP-a.

Još jedan problem, kažu iz Udruge, jest radna snaga. Ljudi su zbog cijele situacije otišli u druge sektore pa ih sada za sezonu nedostaje tridesetak tisuća. Dodatni uteg caffe-barovima, ističu, jest i stopa PDV-a.

"Apeliramo da se vrati na 13 posto na četiri artikla - kavu, vino, pivo i sokove. To bi bio nekakav zamah da bismo se mogli za neko vrijeme vratiti jer nas još čeka dug oporavak", dodao je Karna.

Nova popuštanja dobre su vijesti za catering i event industriju - svadbe do 120 ljudi, sajmovi na otvorenom. Na javnim okupljanjima smije biti stotinu ljudi. Zdravica je to za povratak u kakvu-takvu normalu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr