KORONA FREE

Ponosni na svoju nulu: Ova hrvatska regija od početka pandemije nije imala niti jednog zaraženog - "Ovaj prostor je zaista bogomdan"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U Hrvatskoj još postoje mjesta gdje koronavirus nije stigao. Jedna regija od početka epidemije nema niti jednog zaraženog.

Niti jedna osoba iz Gorskoga kotara u šest mjeseci pandemije koronavirusa nije zaražena. Dakle, niti jedan stanovnik niti vikendaš ili gost nisu zaraženi i nisu se zarazili u Gorskome kotaru. Gorani su ponosni na svoju nulu.

No, u početku pandemije strah je bio velik. Uglavnom starije stanovništvo koje živi ovdje, a za koje je virus bio najpogubniji trebalo je sačuvati. Proljeće, karantena, rad od kuće i popularna izletišta pretvorila su Gorski kotar u idealno mjesto za bijeg od gužve što je predstavljalo opasnost od uvoza virusa.

"Na početku nam stvarno nije bilo svejedno, mi smo u jednom trenu morali zamoliti sve te naše drage goste, prijatelje koji dolaze iz Rijeke i Zagreba da stanu, da vidimo o čemu se radi. Kad je stožer rekao da se može dolaziti mi smo im se zahvalili i pozvali ih da dođu“, kaže načelnik Općine Fužine David Bregovac.

Sačuvati zdravlje bila je i ostala glavna zadaća. Pa i kada su diljem zemlje okupljanja, a pogotovo misna slavlja ponovno odobreni ovdje se čekalo. A posljednjih tjedana u središtu pozornosti su mladi. Broj zaraženih porastao je zbog noćnih klubova na Jadranu, a pogotovo u Dalmaciji. U Gorskom kotaru problema s takvim oblicima zabave nemaju.

"Vozimo se biciklima, igramo nogomet, pazimo na starije, nosimo maske, idemo u dućan umjesto starijih“, kaže Lorena Burić, djevojčica iz Ravne Gore.

Pogranično područje i svakodnevne migracije lokalnog stanovništva koji zbog svakodnevnih potreba prelaze iz Slovenije u Hrvatsku i obrnuto nisu ugrozili ovaj kraj. Zaštita je dupla jer poštuju se preporuke epidemiologa s obje strane Kupe.

"Tako je, poštuju se mjere, naši dragi prijatelji Slovenci svakodnevno dolaze ovdje u naš Brod na Kupi u dućan naš, u pekaru, ugostiteljske objekte jer oni tamo preko toga nemaju“, kaže Davorin Klobučar, predsjednik MO Brod na Kupi.

Upravo blizina granice sa Slovenijom od minusa je brzo postala plus. Istra i Kvarner najuspješnije su regije po broju gostiju ove sezone. U Gorskom kotaru od 1. kolovoza do danas odmaralo nešto više od 2900, što domaćih što stranih. S obzirom na česte izmjene boja Hrvatske na listama europskih zemalja blizina graničnih prijelaza je veliko olakšanje za turiste.

"Gosti su pretežno orijentirani na prirodu i na odlazak na vrh Risnjaka i na izvor Kupe, hoće mir i tišinu, a pošto je tu blizina granice ako se i zatvore granice oni su za 10 minuta van Hrvatske i mogu se vratiti u svoju zemlju“, kaže Marko Čićavica, iznajmljivač.

U Istarskoj županiji danas je jedan novi slučaj dok je u Primorsko-goranskoj dvoje novozaraženih. Zbog dobre epidemiološke slike unatoč velikom priljevu stranaca iz oba stožera traže uvođenje mjera po regijama.

"Gorski kotar je zaista bogomdan u smislu da je to jedan veliki prostor u kojem je mala gustoća naseljenosti, prema tome gosti koji dođu ne mijenjaju epidemiološku situaciju i zbog toga je to i dalje korona free“, kaže Vladimir Mićović, ravnatelj NZJZ Primorsko-goranske županije.

Jesen i zima, a time i sezona prehlada su pred vratima. Sada se treba dobro pripremiti da disciplina i trud ali i pozitivno iskustvo prvog korona vala ne odu u vjetar.

"Najbliži KBC ovom dijelu Hrvatske je u Rijeci, gdje su na raspolaganju 53 respiratora za čak tri županije, koje na sreću još uvijek odlično stoje s korona brojkama. Gorani se nadaju da će i dalje imati nula zaraženih i da neće biti potrebe za liječnićkom pomoći.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr