I dok zbog koronavirusa i ograničavanja kretanja turizam u cijeloj Hrvatskoj bilježi minuse, u Fužinama nikad više gostiju. I to onih domaćih. Danas se u nekim atrakcijama uživalo i besplatno.

Galerija


Tajne podzemlja stare više od tri milijuna godina otkrivene su sasvim slučajno. A danas, točno 70 godina poslije, u 300 metara prirodne galerije nastale kapanjem vode i strujanjem zraka uživali su posjetitelji potpuno besplatno.

Vezani članci Hvar diše turizam - 4 Unatoč koroni sezonom su  zadovoljni: "Prije dva mjeseca svatko bi ovo potpisao!" Gužve na graničnim prijelazima u Istri Najudarniji turistički vikend ove sezone: U Istru dosad ušlo više od 130.000 putnika

"Kratko, slatko, impresivno!" kazala je Maja iz Zaprešića.

"Odlučili smo doći u Gorski kotar, proći špilju, malo se prošetati, pojesti nešto", kaže Marko iz Rijeke.

U špilji je temperatura samo osam stupnjeva. Nema stepenica pa u nju mogu i djeca, ali i osobe u invalidskim kolicima. Za sada posjetitelja ima 200 posto više nego lani.

"Ima svoj podzemni potok, rijeku čiji izvor nikad ne presuši. Aerosol koji se nalazi u špilji pogodan je za sve one koji imaju problema s dišnim putevima", kaže Silvija Sobol iz odjela za turizam Fužine.

Iz špilje možete doći ravno u vremenski stroj koji vas vodi u pravo kaubojsko selo.

"Roditelji moje supruge veliki su obožavatelji Winnetoua i zbog toga smo došli u Hrvatsku obići mjesta na kojima je sniman film", kaže Mathias iz Njemačke.

"Najzanimljivije je pucanje iz original replika, jahanje i saloon", kaže Valentina Šipuš. Čari divljeg zapada u zelenom srcu Hrvatske otkriće su svim generacijama.

"Prošlo je više od 1500 posjetitelja, dok je u istom periodu lani bilo 500-600 posjetitelja", kazala je Ana Merle iz KD Fužine.

Najviše je Hrvata, a raste i broj stranaca. No iako je broj noćenja na 50 posto prošlogodišnjeg, u ovim apartmanima nema praznog kreveta.

"Svibanj i lipanj ove godine odradili smo bolje nego sve četiri godine. Otkaza je bilo sitno, ali nove rezervacije dolaze", kaže Ivan Lugarov, iznajmljivač.

Treba naglasiti da je riječ prvenstveno o jednodnevnim gostima, ali i to da osim zarade općina bilježi i uštede. O čemu je riječ, pitali smo načelnika općine Davida Bregovca.

"Turistički ured ukinuli smo prvenstveno zbog koronavirusa, ali sad imamo neke uštede od 300.000 kuna. Ja sam preuzeo ulogu direktora i radimo na promociji da nam dođe što veći broj gostiju u općinu da bi ugostitelji imali veću zaradu", rekao je Bregovac te dodao kako su prema analizi u svibnju, kad su otvorili špilju, imali u tjedan dana zaradu kao u tri mjeseca prošle godine.

"Ured smo stavili u mirovanje, dvije zaposlenice poslali smo na burzu, nažalost, a direktor je otišao u mirovinu, to je ušteda na godišnjoj razini od 300.000 do 350.000 kuna", rekao je Bregovac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr