struja i neplatišama

Premijer Plenković u Saboru: ''Najvažnije je da građani žive na način da izbjegnemo smrt''

Sabor raspravlja o Vladinu paketu mjera za pomoć gospodarstvu tijekom pandemije koronavirusa. Novinarima je ograničeno kretanje, a zastupnici su razmješteni kako bi među njima bio razmak.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao je sve da budu odgovorni i solidarni i da se pridržavaju pravila. Najavio je da će gasanje biti sutra u 12 sati.

Rekao je da su nova pravila za repliciranje. ''Vi na galeriji morat ćete glasnije govoriti da vas čujemo'', rekao je.

Na dnevnom je redu Vladin paket mjera od 20-ak zakona kojima se želi pomoći gospodarstvu pogođenom pandemijom koronavirusa.

Većinom glasova (108 za, 1 protiv, šest suzdržanih) Sabor je donio Zakon kojim su povećane ovlasti Nacionalnom stožeru civilne zaštite. U slučaju stanja koje ugrožava zdravlje građana Stožer donosi upute koji provode lokalni stožeri.

U ime Kluba SDP-a Ranko Ostojić rekao je da će SDP pokazati odgovornost u situaciji koja se može nazvati ozbiljnom katastrofom. ''Vjerujem da će se naći ozbiljnost u Stožeru da čuju pametne savjete'', rekao je i najavio podršku u odgovornim mjerama.

Premijer Andrej Plenković zahvalio je na susretljivosti. ''U ratu smo protiv koronavirusa i panike'', uvodno je rekao predsjednik Vlade predstavljajući mjere zastupnicima. Rekao je da je Španjolska prije 17 dana imala 84 zaražena (otprilike koliko ih Hrvatska ima danas), a danas ih je 12 tisuća. Objasnio je da se zato spremaju nove mjere prevencije, ali i donosi paket zakona za pomoć gospodarstvu. Naglasio je da će HZZ poslodavcima isplaćivati iznos neto plaće od 3250 kuna koji će oni isplaćivati radnicima. Mogu isplaćivati i dodatnu plaću uz brojne olakšice. ''Mjere se neće odnositi na one koji budu otpuštali radnike'', rekao je premijer. Rekao je da Vlada apelira na što veći stupanj konsenzusa u Saboru. ''Svaki i najsitniji detalj radit ćemo kao i do sada potpuno transparentno'', najavio je.

Oporba je pozvala Vladu na snažnije i odlučnije mjere upozorivši kako su otpuštanja radnika već počela te kako odgoda plaćanja nije rješenje.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je sve građane na solidarnost i odgovornost u ovim teškim vremenima, pritom se zahvalivši svim službama i pojedincima koji daju sve od sebe kako bi životi hrvatskih građana bili što sigurniji. Također, smatra da vladajući moraju donijeti rigoroznije mjere poput zatvaranja kafića, restorana i shopping centara kako bi se preveniralo širenje zaraze.

"Jedno toplo ljudsko veliko hvala svim službama, liječnicima, medicinskim sestrama, epidemiolozima, koji danonoćno bdiju i pružaju pomoć našim sugrađanima. Hvala komunalnim službama, policajcima, vrijednim apotekarima, trgovcima koji u ovoj teškoj situaciji naš život čine lakšim", rekao je Bernardić, nazvavši ih istinskim herojima. Pozvao je na odgovorno ponašanje i solidarnost posebno sa starijim sugrađanima koji su najugroženija populacija.

Mostov Nikola Grmoja istaknuo je kako se poduzetnici žale da ove mjere nisu dobre ni dovoljne te da im ne trebaju odgode plaćanja, nego oprost.

"Mi tražimo snažnije i odlučnije mjere. Spremni smo podržati i vaše mjere, ali predlažemo i da srežete potrošnju države. Ne može se dogoditi da vi kupujete 270 automobila u jeku ove krize, odustanite od toga i sav novac dajte u gospodarstvo", poručio je Grmoja.

"Nema kupnje auta u ovakvoj krizi. Ono što nije nužno bit će stavljeno sa strane", odgovorio je Plenković.

Stjepan Čuraj (HNS) smatra da je umjesto na odgodu plaćanja trebao ići na moratorij kako kasnije ne bi sve rate došle na naplatu odjednom.

Mladen Karlić (HDZ) zatražio je da se građanima kojima je isključena struja zbog neplaćanja privremeno ona uključi kako bi djeca mogla pratiti nastavu na televiziji.

"Može, zvat ćemo predsjednika uprave HEP-a i dat ćemo mu nalog da im u ovim okolnostima pusti struju i gotovo, nemamo druge", rekao je Plenković.

Na opasku Mostova Roberta Podolnjaka da se krše ustavna prava slobodnog kretanja, Plenković je rekao da se s pravnog stajališta slaže s time, ali da postoje prioriteti.

"Rim je odavde 45 minuta leta avionom, a tamo je umrlo već 2500 ljudi, a meni je kao predsjedniku Vlade najvažnije da građani žive na način da izbjegnemo smrt. Bez građana nema prava", poručio je.

Najnovije vijesti o koronavirusu u Hrvatskoj pratite OVDJE.