sustav s-300

Zubak na sudu na kojem potražuje milijune dolara za raketni sustav: "Ja sam spasio Hrvatsku"

Zvonko Zubak Foto: CROPIX
Zvonko Zubak u četvrtak je ispitan na zagrebačkom Županijskom sudu na drugostupanjskoj sjednici u sporu u kojem je od RH tražio 200 milijuna dolara za raketni sustav S-300, čije je dijelove tvrtka Winsley Finance Limited isporučio Hrvatskoj za vrijeme rata 1993. i 1994. godine.

Sapunica s potraživanjem novca za oružje kupljeno za vrijeme rata traje od 2002. godine, kada je Zvonko Zubak podnio tužbu protiv Republike Hrvatske o isplati 200 milijuna dolara zbog proturaketnog sustava S-300.

Tužba je odbijena na Općinskom građanskome sudu u Zagrebu.

Zubak je u četvrtak ispitan na zagrebačkom Županijskom sudu na drugostupanjskoj sjednici u tome sporu, a nakon što je zagrebački Općinski građanski sud 2021. drugi put nepravomoćno odbio njegov tužbeni zahtjev koji bi se, s kamatama koje teku od 2002., mogao već i popeti na milijarde dolara.

Državno odvjetništvo RH traži da drugostupanjski sud potvrdi nepravomoćnu presudu, odnosno da odbije tužbu, dok Zubak traži da se presuda preinači njemu u korist.

Zubak je na sudu ispričao kako je tekla kupovina oružja tada, piše Jutarnji list. 

"Ruski ministar obrane Pavel Gračev rekao mi je kako je nemoguće da Hrvatska dobije sustav, pa sam otišao u Jeljcinov kabinet, gdje mi je Jeljcinov savjetnik Sergej Volkov rekao da bi bilo moguće da sustav S-300 ipak prodaju Libiji. Otišao sam u Libiju, gdje nam je Gadafi odobrio libijski certifikat krajnjega korisnika s kojim smo mogli zatražiti od Rusa S-300."

Prepričao je kako je došla ideja za kupnju sustava.

"Bobetko je tražio neko oružje kojim bi se moglo gađati Beograd, no moj prijatelj, šef NATO-a, rekao mi je kako ne smijemo biti viđeni kao napadači, već nam treba neko obrambeno oružje.

Ja sam to iskomunicirao s hrvatskom stranom i oni su se složili pa sam se zaputio u Rusiju kako bih vidio je li to moguće", rekao je Zubak.

Po Zubaku je sve bilo dobro do 1998., kada je umro Gojko Šušak i kada Hrvatska prestaje iskazivati interes za sustav S-300, no tvrdi kako je stalno dobivao garancije da će sustav biti plaćen.

Inače, u nekoliko navrata Zubak je na primjedbe državnoga odvjetništva burno reagirao, pa je tako zamjeniku iz DORH-a rekao: "Odreknite se vi plaće od 1995. godine naovamo. Ja sam spasio Hrvatsku, a ne vi."

Pročitajte i ovo Duga pravna bitka Od 1968. je čekao izvršenje smrtne kazne, a onda je oslobođen svih optužbi

Pročitajte i ovo rat na bliskom istoku Svi strahuju što će oni učiniti, sad su poslali prijeteću poruku: "Izrael je prešao sve crvene linije"