Poduzetnik Zvonko Zubak
Poduzetnik Zvonko Zubak Foto: Boris Scitar/Pixsell

Tužba koju je Zvonko Zubak podnio 2002. godine protiv Republike Hrvatske o isplati 200 milijuna dolara zbog proturaketnog sustava S 300 odbijena je na Općinskom građanskome sudu u Zagrebu.


Vijeće Općinskoga građanskog suda u Zagrebu u ponedjeljak je odbilo tužbeni zahtjev Zvonka Zubaka prema Republici Hrvatskoj kojim je tražio 200 milijuna dolara za raketni sustav S 300, čije je dijelove tvrtka Winsley Finance Limited isporučila Hrvatskoj za vrijeme rata 1993. i 1994. godine.

Zubak je tražio da mu država plati i zatezne kamate, a kako slučaj traje nešto manje od 20 godina, riječ je o nekoliko stotina milijuna kuna zateznih kamata.

Mirage 2000 C (Foto: AFP) Zvonko Zubak Hrvatskoj nudi 12 starih aviona Mirage 2000 za 76 milijuna dolara

Tužba je podnesena u listopadu 2002. godine, kada je Zubak naveo kako je društvo Winsley Finance Limited s Republikom Hrvatskom 1994. zaključilo ugovor o prodaji proturaketnog sustava S 300 i preuzelo isporuku, a RH je trebala platiti 200 milijuna američkih dolara po primitku 25 posto sustava.

Zvonko Zubak (Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL) Oprost dugova: Suprug inoministrice platio, Zvonko Zubak: ''Meni ne trebaju otpisati ni kunu''

Zubak je u tužbi naveo kako je sustav pretežno isporučen, ali ne i plaćen. Ugovorom iz 1999., kako se također navodi, smatrao je da su mu ustupljena potraživanja iz ugovora.

U presudi Općinskog građanskoga suda, između ostaloga, stoji kako je iz iskaza svjedoka – bivših ministara i ministrice obrane RH potvrđeno da je sustav S 300 isporučen, ali ne u cijelosti.

Nespornim je ocijenjeno i priznanje Andrije Hebranga da sustav nije plaćen, no ni tužitelj ni bivši direktor tvrtke Winsley Finance ltd i potpisnik ugovora Petr Pernicka nisu iskazali da im je bilo koji ministar obrane RH priznao dug, kao i da su s njima uopće razgovarali o toj temi.

Iz izvješća Službe vojne policije, kako je također ustvrdio sud, ne proizlazi nikakvo priznanje duga.

Sud je utvrdio i da ugovorima koji su zaključeni s WF ltd o ustupanju potraživanja Zubaku nije ustupljen predmet pravnog posla, nego samo pravo na isplatu. Zbog toga, kako je obrazložio sud, tužitelj nije ni mogao tražiti predaju isporučenih dijelova sustava S 300.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju