Čekaju pravdu

Logoraši naišli u Srbiji na zatvorena vrata: "Pretpostavili smo da će se ovakva nekakva igra dogoditi"

Žrtve još čekaju pravdu za zločine počinjene u logorima za hrvatske branitelje i civile na teritoriju Srbije. U Beogradu ih i nakon 33 godine od otvaranja logora i 16 godina od podnošenja kaznene prijave i dalje ignoriraju.

Predstavnici Udruge pravnika Vukovar 1991 u zgradi Tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu naišli su na zatvorena vrata. Na dogovorenom sastanku nitko se nije pojavio. Tema je trebala biti prije 16 godina podnesena kaznena prijava zbog ratnih zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u logorima u Srbiji.

"Danas kad smo došli u Beograd i kada smo došli ovdje rečeno nam je da su svi tužitelji i oni koji bi nas mogli primiti danas na godišnjem odmoru. Tako da nismo s nikim uspjeli obaviti razgovor, ali smo podnijeli podnesak u kojem tražimo da nas obavijeste jer smo pretpostavili da će se dogoditi neka ovakva igra koja se dogodila", rekao je Zoran Šangut, predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991.

Pročitajte i ovo zatvorite vrata i prozore FOTO/VIDEO Vatrogasci i dalje neumorno gase požar u Zaprešiću, dio građana bez struje: "Nije ugodno dok gledamo crni oblak i slušamo sirene"

Zbog odugovlačenja slučaja predali su žalbu srpskom Ustavnom sudu, a najavili su i podnošenje žalbe Europskom sudu za ljudska prava. Obratili su se i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću s kojim su se sastali prije devet godina.

"Šangut i ja ga pozivamo da izvrši svoje obećanje koje nam je dao prije devet godina, a obećao nam je da će nam omogućiti na mjestu bivšeg logora Stajićevo postavljanje spomen ploče i odlazak jer samo u logoru Stajićevo je prema podacima iz predmeta Milošević ubijeno 16 hrvatskih branitelja i zatočenika koncentracijskih logora", podsjetio je Pero Kovačević iz Udruge.

Pročitajte i ovo Nazvao ih smiješnima Dodik neobično tiho reagirao na američke sankcije: "Razlog je čudan"

Najavili su da će nastaviti dolaziti u Beograd tražiti informacije o predmetu. Također su rekli kako je u logoru za branitelje i civile Morinj u Crnoj Gori postavljena spomen ploča, odgovorni za zločine procesuirani te je isplaćena odšteta. Valja međutim podsjetiti da sve to u Crnoj Gori nije prošlo bez prijepora od kojih neki traju i danas.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.