Afera Mreža TV

Podignuta optužnica protiv bivšeg savjetnika ministra: Evo kako se izvlačio novac iz TV postaje

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1968.) zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja utjecajem.

Niti šest mjeseci nakon pokrenute istrage USKOK je podignuo optužnicu protiv Jurice Lovrinčevića, bivšeg posebnog savjetnika bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića.

Optužnicom se okrivljenika tereti da je, u razdoblju od listopada do 12. prosinca 2023. u Zagrebu kao posebni savjetnik u kabinetu ministra u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te član Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koristio autoritet funkcija koje je obnašao kako bi osigurao da se sredstvima državnog proračuna ostvari financijski probitak za osobu od njegova povjerenja s kojom je bio interesno povezan preko angažmana jedne televizijske postaje (Mreža TV), radi promidžbe aktivnosti Fonda, tako da se dio sredstava iz tog angažmana na temelju neistinite dokumentacije isplati osobi od njegova povjerenja.

Pročitajte i ovo Doznaje Dnevnik Nove TV Milanović helikopterom letio u BiH, stigle reakcije: "Black Hawk su nabavljeni za oružane snage, a ne za izvođenje predsjednika"

Pročitajte i ovo Prekomjerna potrošnja Ostaju bez vode na plus 30! Sve službe na terenu od jutra do mraka

U priopćenju se navodi kako je okrivljenik u okviru kampanje Fonda za informiranje javnosti o njegova dva projekta zatražio da Fond u toj kampanji za oglašavanja angažira i navedenu televizijsku postaju za ukupan iznos od 90.000 eura. Odgovorne osobe Fonda, s obzirom na kredibilitet koji je okrivljenik imao s osnova funkcija koje je obnašao, to su i prihvatile, ne znajući pritom stvarne ciljeve njegova postupanja.

Potom je okrivljenik posredstvom osobe od njegova povjerenja zatražio od direktora televizijske postaje, pozivajući se na autoritet svojih dužnosti i financijski značaj tog poslovnog angažmana za televiziju, da se na temelju neistinitog ugovora i računa za usluge koje u stvarnosti nikada neće biti pružene s računa TV postaje neosnovano isplati dio novca koji će joj na ime pruženih usluga uplatiti Fond te da se u gotovini preda osobi od okrivljenikova povjerenja.

Pročitajte i ovo Tisuće prosvjednika U ovom europskom gradu goste polijevaju vodom u restoranima: "Turisti, idite kući!"

Nakon toga je ta osoba angažirala jedno trgovačko društvo za izradu neistinite poslovne dokumentacije potrebne za isplatu novca s računa TV postaje, a to je društvo s njom zaključilo ugovor na temelju kojeg je TV postaji ispostavljen račun društva od 28. studenoga 2023., iako za to nije bilo osnove jer usluge navedene u računu nisu nikad izvršene, navodi se u priopćenju USKOK-a.