pati i proizvodnja

Toplinski val ne utječe samo na ljude, pate i životinje: "Polijem ih vodom, inače teško podnose vrućinu..."

Dugi period visokih temperatura nije utjecao samo na ljude, efekt toplinskog vala osjetile su i životinje. Krave primjerice daju manje mlijeka, a češći su i zdravstveni problemi.

Zbog produženog toplinskog vala i životinje su u problemima. Krave daju manje mlijeka, čak su i češće podložne bolestima.

Stočari pomažu tako što prozračuju objekte, češće obilaze krave, i najvažnije osiguravaju im puno vode - i to ne samo za piće.

"Polijem ih vodom. Vole da ih se malo otušira. Vode mora biti u izobilju na volju koliko god žele da piju. Inače se teško to podnosi. Velike su temperature i opadne mliječnost, pa čak i kvaliteta mlijeka", rekao je stočar Milan Bojanić.

I struka to potvrđuje - nije ugrožena samo proizvodnja mlijeka već i zdravlje krava.

"U ovim uvjetima produženog toplinskog stresa zapravo očituju te probleme kroz fiziološke pokazatelje kroz, također, proizvodne pokazatelje kao što je smanjena proizvodnja mlijeka. Zapravo bi proizvođači trebali u ovim uvjetima ublažiti te negativne posljedice", rekao je Mislav Đidara s Fakulteta agrobiotehničke znanosti u Osijeku. 

A stočari pomažu tako što prozračuju objekte, češće obilaze krave, i najvažnije osiguravaju im puno vode i to ne samo za piće.

Zbog vrućina, ni žitarice nisu dobro rodile. A ako žitarice nisu dobro rodile, znači da su skuplje, a ako je pak skuplja hrana, to znači da je skuplja i proizvodnja mlijeka.

Prije deset godina, u Hrvatskoj je farmi na kojima se proizvodi mlijeko bilo 13.000, danas ih ima 3 i pol tisuće. Proizvodnja mlijeka nije više unosan posao jer ulaganja su veća od otkupne cijene mlijeka.

Više informacija saznajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Tina Kovačića.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

  Pročitajte i ovo Strava u vikendici Mještani šokirani zbog smrti trojice muškaraca: "Bili su iskusni u vrenju". Reporterka Dnevnika Nove TV doznala: "Scena je bila prilično potresna"

Pročitajte i ovo Komentirao i izbore u DP-u Šušnjar o porezu koji je podigao prašinu: "Treba napraviti razliku između ljudi koji su uložili u 20 nekretnina i onih koji drže novac na računu“