DOBRE VIJESTI IZ SLAVONIJE

Rastom plaća, raste i zaposlenost: Čak i Slavonija ruši rekorde, a posebno ovaj grad

Dok rastu plaće, raste i zaposlenost. Hrvatska bilježi povijesno nisku nezaposlenost - posebno istok zemlje. Pad stope nezaposlenosti ima i Osječko-baranjska županija, a prednjači grad Našice.

Obiteljska tvrtka u Slavoniji proizvodi čelične konstrukcije i sve veća im je potreba za radnom snagom.

"U zadnjih godinu dana smo zaposlili 4, 5 novih djelatnika i tendencija je da bi mogli i dalje rasti jer vidimo dosta potražnje za našim proizvodima i uslugama na tržištu", izjavio je Dario Delić, vlasnik tvrtke za Dnevnik Nove TV.

A Mario je iskoristio mjeru samozapošljavanja i odlučio je svoju ljubav iz djetinjstva prema biciklima pretočiti u biznis.

"Ima posla i servisa sve više i više. Primjetio se jedan veliki nedostatak, odnosno da nije bilo servisa, jer su dolazili bicikli u jako lošem stanju. Trenutno sam zaposlen samo ja, a nagodinu planiram zaposliti još jednu osobu", ispričao je obrtnik Mario Firšt.

Prema podacima zavoda za zapošljavanje u ovom trenutku u Našicama je samo 640 nezaposlenih.

"Mi sustavno niz mjera poduzimamo. Od šest gradskih mjera - samozapošljavanje, ulaganje u opremu, sajmove do mjera u industrijskoj zoni. Danas se mogu zaposliti osobe u ugostiteljstvu, vodoinstalateri, električari, zidari, stolari, krovopokrivači... To su deficitarna zanimanja koja grad Našice žudi", izjavio je Krešimir Kašuba, gradonačelnik Našica.

U Hrvatskoj broj ukupno zaposlenih do rujna 2024. u odnosu na isti mjesec lani porastao je za 2,4 posto.

"Nikada nije bio veći broj zaposlenih u Hrvatskoj. Danas vam je u RH milijun i 750 tisuća zaposlenih. I nikad nije bio manji broj nezaposlenih. Danas vam je u RH otprilike oko 84 tisuće nezaposlenih", kaže Branko Bačić, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Manje sredine brojnim poticajnim mjerama pokušavaju privući i ulagače pa tako Našice u svojoj industrijskoj zoni već sada imaju 20 poslovnih subjekata s više od 400 zaposlenih ljudi.

Pročitajte i ovo politiziranje SOA-e Bizarni upiti zaraćenih političkih stranaka SOA-i i jesu li oni primjereni? "Ovo nije dobro za nacionalnu sigurnost"

Pročitajte i ovo KINESKA KVALITETA Već su se pojavile prve pukotine na Pelješkom mostu: Potrebna je sanacija