Traži se reakcija HDZ-a

Zastupnice reagirale na Zekanovićevu sramotnu izjavu: "Primitivnim napadom skreće pažnju s vlastite nesposobnosti"

Dalija Orešković i Anka Mrak Taritaš Foto: Damjan Tadić/Cropix
Inicijativa zastupnica Hrvatskog sabora priopćenjem je reagirala na seksistički istup zastupnika iz kluba HDZ-a Hrvoja Zekanovića (HDS).

Zastupnice u Hrvatskom saboru oštro su reagirale na neprimjereni istup zastupnika Hrvoja Zekanovića, koji je u ponedjeljak zastupnici Daliji Orešković poručio kako je zamišlja u krevetu pokrivenu hrvatskom zastavom s jastukom na kockice.

Navode kako je riječ o primitivnom seksističkom istupu koji je znak Zekanovićeve slabosti zbog nedostatka argumenata. Poručuju mu da umjesto sramotnih komentara o ženama vrijeme uloži u razmišljanje o suvislim političkim idejama. 

Od HDZ-a pak traže da se javno ogradi i ispriča zbog Zekanovićevih uvredljivih komentara.   

Priopćenje Inicijative zastupnica Sabora prenosimo u cijelosti.

"Zgrožene smo, iako ne i iznenađene, ovakvim javnim istupima Hrvoja Zekanovića, člana kluba HDZ-a, koji ne samo da degradiraju kolegicu Daliju Orešković nego i sve žene u hrvatskom društvu. Seksistički ispadi su znak slabosti onih koji nemaju argumenata pa se umjesto toga koriste primitivnim napadima kako bi skrenuli pažnju s vlastite nesposobnosti. Kao žene, zastupnice i građanke, odbacujemo svaku vrstu ponižavanja i dehumanizacije, a gospodinu Zekanoviću preporučujemo da ubuduće, prije nego što se odluči za sramotne komentare o ženama, radije uloži vrijeme u razmišljanje o suvislim političkim idejama.

Ovim putem poručujemo: seksizam ne prolazi i umjesto da nas utišate, samo nas činite glasnijima.

Također, kao grupa zastupnica, šaljemo javno pismo predsjedniku kluba zastupnika HDZ-a, kao i predsjedniku HDZ-a u kojem tražimo od HDZ-a da se javno ograde od njegovih stavova i ispričaju zbog njegovih uvredljivih komentara. Vrijeme je da političke stranke jasno zauzmu stav protiv seksizma i mizoginije u javnom prostoru. Svako oklijevanje samo bi pokazalo prešutno odobravanje ovakvih ispada, što je apsolutno neprihvatljivo", stoji u priopćenju Inicijative zastupnica Hrvatskog sabora, koji potpisuju:

Mirela Ahmetović
Boška Ban
Kristina Ikić Baniček
Sandra Benčić
Sanja Bježančević
Rada Borić
Irena Dragić
Sabina Glasovac
Martina Vlašić Iljkić
Ivana Kekin
Viktorija Knežević
Anita Curiš Krok
Sandra Krpan
Ana Puž Kukuljan
Marija Lugarić
Ivana Ribarić Majanović
Ivana Marković
Jelena Miloš
Dubravka Novak
Jasenka Auguštan Pentek
Draženka Polović
Marijana Puljak
Dušica Radojčić
Sanja Radolović
Urša Raukar
Tanja Sokolić
Anka Mrak Taritaš
Barbara Antolić Vupora

Pročitajte i ovo nema nastave Ravnatelj podnio ostavku, učitelji na hitnom sastanku, roditelji se pobunili: "Nismo smjeli otkriti detalje, ali sad ću reći..."

Pročitajte i ovo Zagreb-Sisak VELIKA GALERIJA Pogledajte kako izgleda nova hrvatska autocesta: Otvorena nakon 18 godina

Pročitajte i ovo Počinje isplata Provjerite svoje račune: Nekima danas stiže do 160 eura