Pograd d.o.o.

Dvostruki kriteriji Inspektorata: Puljku kazna od 100.000 kuna, firmi lokalnog HDZ-ova moćnika ništa

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Potaknut primjerom gradonačelnika Splita Ivice Puljka, koji je privatno kažnjen zbog ilegalnog gradskog projekta sa 100.000 kuna, javio nam se čitatelj revoltiran što Državni inspektorat ne obavlja jednako revno svoj posao kada je u pitanju izgradnja ilegalnog objekta u njegovu susjedstvu u općini Čavle.

Kada je Ivica Puljak dobio kaznu zbog navodnog bespravnog ugrađivanja vodovodnih i kanalizacijskih cijevi u sklopu rezidencijalnog objekta Vila Dalmacija, javile su se kritike da je riječ o odmazdi zbog njegove bespoštedne borbe sa splitskim HDZ-om. Državni inspektorat branio se da prema svima postupa isto, međutim naš čitatelj tvrdi da to nije tako, a za svoje tvrdnje ima i velik broj dokaza.

Kompanija Pograd d.o.o. s radovima u Cerniku u općini Čavle započela je još 2017., nakon kupnje parcele, iako nije ishodila potrebnu građevinsku dozvolu. Dvije godine kasnije, u listopadu 2019., djelomično izgrađeni objekt zatvoren je znakom "zatvoreno gradilište", čime je zabranjen nastavak bilo kakvih daljnjih građevinskih radova, kao i korištenje nelegalno sagrađenog objekta. Kompanija je uložila žalbu na tu odluku, ali unatoč tome svi su radovi trebali biti zaustavljeni. Naprotiv, došlo je do nastavka gradnje objekta, a on se svakodnevno koristio i još se koristi kao skladište otvorenog tipa i parkiralište za tešku mehanizaciju.

"Iako smo inspekciji više puta prijavljivali nastavak gradnje, dokazali fotografijama nastavak gradnje te tražili reakciju i sankcioniranje, naravno da nema postupanja prema kompaniji. Toliko o izjavi inspektora da Građevinska inspekcija postupa sa svima isto te da samo provodi zakone", poručio je ljutiti susjed.

Pročitajte i ovo Reakcija Nakon što ga je Puljak popljuvao, oglasio se Državni inspektorat

Direktorica Pograda: "Nemam nikakav komentar"

Osnivač Pograda je Željko Erent, bivši HDZ-ov dogradonačelnik Čabra. Kompaniju je 2015. prepisao na Lolitu Erent, pa danas on službeno s njom nema veze. Erent se kao predsjednik uprave Finvest Corpa našao na optuženičkoj klupi zbog inkriminacija koje datiraju iz 2013. godine, o čemu je pisao Novi list. Optužbe za makinacije teške 2,6 milijuna kuna odbačene su 2022. godine.

Pokušali smo o svemu razgovarati s Lolitom Erent, pa i o tome jesu li dobili ijednu kaznu Inspektorata. "Nemam nikakav komentar. Zašto me uopće pitate ako već sve ionako znate?" kratko nam je odgovorila Erent. 

Ono što slijedi u slučaju bespravne gradnje na koju upozorava susjed jest odluka suca Upravnog suda u Rijeci, koji odbacuje Pogradovu žalbu i odluka DIRH-a o rušenju postaje pravomoćna 6. studenog 2021. Ako se nakon ovoga investitor ogluši na rješenje o uklanjanju objekta i vraćanju u prvobitno stanje, građevinska inspekcija trebala bi početi s izricanjem novčanih kazni. Ako prva kazna ne prisili investitora na provedbu rješenja, u roku od tri mjeseca slijedi nova, veća.

Pročitajte i ovo HDZ mu oštro odgovorio Ivica Puljak mora platiti 100 tisuća kuna kazne zbog projekta svog prethodnika: "Ona je rekla da je to napravila"

Neizdavanjem kazni oštećen državni proračun - inspektorat šuti

Međutim, susjedi tvrde da inspekcija nije izrekla nijedno rješenje u proteklih 18 mjeseci, čime je državni proračun oštećen za oko 65.000 eura jer jedna kazna ide pravnoj osobi, a druga odgovornoj osobi u toj pravnoj osobi. Tri puta su pisali prijavu da se gradnja nastavila i da se objekt potpuno normalno koristi.

"Prije nešto više od godine i pol bili smo na sastanku s državnim inspektorom Igorom Rabakom, koji je naslijedio slučaj. On je rekao da nije dobio iz Zagreba nikakav naputak za daljnje postupanje, što znači da je sve stalo negdje u centrali. Dakle, bivši HDZ-ov dogradonačelnik Čabra unatoč brojnim pritužbama, dokazanom postupku i odbijenoj žalbi nastavlja raditi što želi, dok splitski gradonačelnik koji se bori protiv HDZ-a dobiva kaznu za projekt koji nije niti započeo on", kaže nam susjed.

Kontaktirali smo Igora Rabaka i on nam je rekao kako više nije zaposlenik Inspektorata, pa ne može dati nikakvu izjavu. Uputio nas je da se obratimo direktno DIRH-u. Nakon nebrojene količine poziva i više tjedana čekanja konačno smo dočekali povratni e-mail. U njemu naposljetku nije bilo odgovora na naša pitanja, već samo izjava da Inspektorat svaki postupak vodi poštujući zakonske rokove, pa tako i u ovom konkretnom slučaju.