Hrana za dušu

Za magična polja ne moramo do Provanse: Ljubičasti prizori sve su zanimljiviji – osobito turistima

Iako Istra mnoge asocira na vino ili maslinovo ulje, miris lavande i nepregledna ljubičasta polja sve su veći mamac za turiste.

Iako nas magična polja lavande odmah asociraju na Provansu, ona u Istri puno su nam bliža. Ti ljubičasti prizori sve su zanimljiviji – osobito turistima.

"S obzirom da tu imamo tri hektara u komadu, zovu nas mala Provansa. Možda zato privlači tolike ljude i zainteresiranost", rekao je uzgajivač lavande Emil Pekica.

Posebno za obilazak polja lavande pred zalazak sunca.

"Šetnja traje sat, sat i pol, ovisi o grupi. S tim da imaju slobodno vrijeme. To je kao neka aromaterapija. Jako je mirno, nema prometa, puno je leptira i jako se osjeti lavanda", istaknuo je Pekica tijekom razgovora s reporterkom Dnevnika Nove TV Linom Dollar.

Pročitajte i ovo Teške optužbe VIDEO Orban potpuno izvan kontrole po Twitteru stavljao isječke Johna Travolte: "Gdje je novac?"

Lavanda se stavlja u kolačiće s čokoladom, koristi se kao začin u sladoled, raviole, kruh, a može se i piti kao sok ili liker.

"Najviše su oduševljeni sladoledom, kolačićima i likerom", rekla je uzgajivačica lavande Aleksandra Pekica.

Pročitajte i ovo Poznati detalji Dogradonačelnik Splita Ivošević fizički napadnut! Puljak: "Djelatnik ugostiteljskog objekta ga je napao"

Međutim, puno se češće koristi u kozmetici.

"Vrlo je pogodna u kremama za njegu kože jer ima blaga dezinficirajuča svojstva i dosta umiruje kožu. Lijepo miriše, osvježava, postoje literaturni da djeluje antidepresivno, umirujuće", objasnila je Mirjana Družetić, voditeljica Laboratorija za kemiju hrane i predmeta opće upotrebe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Povezane teme