Iako nas magična polja lavande odmah asociraju na Provansu, ona u Istri puno su nam bliža. Ti ljubičasti prizori sve su zanimljiviji – osobito turistima.
"S obzirom da tu imamo tri hektara u komadu, zovu nas mala Provansa. Možda zato privlači tolike ljude i zainteresiranost", rekao je uzgajivač lavande Emil Pekica.
Posebno za obilazak polja lavande pred zalazak sunca.
"Šetnja traje sat, sat i pol, ovisi o grupi. S tim da imaju slobodno vrijeme. To je kao neka aromaterapija. Jako je mirno, nema prometa, puno je leptira i jako se osjeti lavanda", istaknuo je Pekica tijekom razgovora s reporterkom Dnevnika Nove TV Linom Dollar.
Lavanda se stavlja u kolačiće s čokoladom, koristi se kao začin u sladoled, raviole, kruh, a može se i piti kao sok ili liker.
"Najviše su oduševljeni sladoledom, kolačićima i likerom", rekla je uzgajivačica lavande Aleksandra Pekica.
Međutim, puno se češće koristi u kozmetici.
"Vrlo je pogodna u kremama za njegu kože jer ima blaga dezinficirajuča svojstva i dosta umiruje kožu. Lijepo miriše, osvježava, postoje literaturni da djeluje antidepresivno, umirujuće", objasnila je Mirjana Družetić, voditeljica Laboratorija za kemiju hrane i predmeta opće upotrebe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.