Stiže promjena

"Budite spremni": Za dvije regije izdana upozorenja zbog nevremena

Poplava Foto: Luka Gerlanc/Cropix
Za dvije regije, riječku i gospićku, označeno je narančasto upozorenje.

Umjereno do pretežno oblačno, na sjevernom Jadranu, u Gorskoj i središnjoj Hrvatskoj mjestimice kiša, ponegdje i obilna, osobito krajem dana, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za srijedu.

Na Jadranu su mogući lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom, uglavnom tek navečer.

Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, prema večeri ponajprije na sjeveru u okretanju na prolazno jak sjeverni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i južni vjetar.

Najviša temperatura od 15 do 20, uz obalu od 19 do 24 Celzijeva stupnja.

Za dvije regije, riječku i gospićku, označeno je narančasto upozorenje.

Narančasto upozorenje za dvije regije Foto:DHMZ

"Lokalno obilna kiša. Moguće urbane i bujične poplave. Količina oborine do 70 mm. Budite spremni zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade, odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", upozorio je DHMZ te dodao:

"Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima."

I do kraja tjedna pratit će nas oblačno vrijeme s kišom, uglavnom u gorskoj Hrvatskoj u četvrtak još i obilnijom, najavljuje meteorolog Nove TV Darijo Brzoja. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar i danju će biti hladnije. Noć i jutro oko 10, a poslijepodne svega 15-ak stupnjeva. No treba uzeti u obzir i oblačno nebo i sjeverac pa će osjet, a i dojam hladnoće uz tmurno vrijeme sigurno biti izraženiji.

Na Jadranu se očekuju i jači pljuskovi praćeni grmljavinom, a lokalno i obilnija kiša. Pritom se ne može isključiti mogućnost niti urbanih bujičnih poplava jer je velika količina oborine ponegdje moguća i u kratkom vremenu. Na sjevernom Jadranu vjetar okreće na umjerenu i jaku, podno Velebita na udare i olujnu buru, dok će južnije u četvrtak još puhati jugo. Potom do kraja tjedna na moru bura i sjeverozapadnjak. Temperatura se neće značajnije mijenjati.

Vrijeme za vikend, povoljnije na kopnu, nego na jugu. Iako će i u unutrašnjosti biti dosta oblaka. Kiša pak, uglavnom u Dalmaciji. Neće biti osobito toplo već prohladno.

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu VIDEO Zastrašujući prizori: Putnik iz aviona snimio početak iranskog napada na Izrael

Pročitajte i ovo u susjedstvu FOTO Kaos u zračnoj luci: Avionu eksplodirale gume, otkazani svi letovi

Povezane teme