Plenković domaćin

Termovizijske kamere, zatvorene ulice i škole... Dubrovnik se sprema za samit na koji dolazi Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stiže prvi put u Hrvatsku, i to u Dubrovnik. Kako se grad pod Srđem sprema za dolazak važnih gostiju, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Dubrovnik se sprema za samit. Glavni gost je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Stižu i čelnici zemalja jugoistočne Europe.
Domaćin će biti premijer Andrej Plenković. Okupljaju se s jednim ciljem.

"Ujedinjenje regije u signaliziranju potpore Ukrajini", najavio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova.

Iako je Dubrovnik, tvrdi gradonačelnik Mato Franković, bio domaćin brojnih samita, ovo je, kaže, jedan od izazovnijih.

Na dan samita u krugu hotela u kojem će se sve održavati bit će zabranjeno zaustavljanje i parkiranje.

"Jedan dio automobila maknut ćemo s ceste. Naše žurne i komunalne službe odradit će poslove koje su dobile od policije i Vlade. Učinit ćemo sve da ovaj događaj protekne mirno i ugodno za sudionike, ali i građane grada Dubrovnika", rekao je dubrovački gradonačelnik.


S ulica će se ukloniti kante za smeće i kontejneri. Zatvarat će se prometnice kojima će prolaziti službene kolone.

Učenici iz obližnjih škola, gimnazije i turističke srednje škole taj dan neće imati nastavu.

"Odlučili smo da je taj dan nenastavni dan. I budući da imamo dovoljno radnih dana, to nam neće faliti. To je 1200 učenika.
Nama je gužva i u redovnim danima, a kamoli ne kad se nešto ovakvo događa", rekla je ravnateljica gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja.

Ulicama će patrolirati stotine policajaca

Samit će osiguravati nekoliko stotina policajaca, i s mora i s kopna.

Postavljaju se i sofisticirane termovizijske kamere za nadzor granica velikog dometa.

"Naše službe su i obučene i imaju iskustva, rade planove i tu ne očekujem nikakve probleme", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zahtjevna sigurnosna priprema počela je, tvrdi Bono Marjanović, od trenutka kad je predsjednik Zelenski potvrdio da dolazi.

"Od protuekspozijske kontrole do hrane i pića, od regulacije prometa, snajperista, kontrasnajperista do neposredne tjelesne pratnje, ali tu moramo biti svjesni da je onaj nevidljivi dio jako bitan, odnosno vrlo često zna biti i presudan", rekao je sigurnosni stručnjak Marjanović.

Sukob na vrhu

A uoči samita sukob Vlade i predsjednika oko slanja hrvatskih časnika u Njemačku u NATO misiju za potporu Ukrajini.

"Tko može poslati hrvatske vojnike na bilo kakvo ratište? Imamo hrvatskog predsjednika koji svjesno, da ne trepne, laže", rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ni oporba ne da zeleno svjetlo. Dvotrećinske većine za slanje časnika nema.

"Svi ti koji vole zveckati oružjem, koji vole se junačiti tuđim mukama, neka sami krenu na ukrajinsko ratište", izjavio je predsjednik Mosta Božo Petrov.

"Jedan izrazito loš primjer potpune političke nezrelosti i pokušaj dijela političkog spektra da međunarodno diskvalificira i dekredibilizira Hrvatsku na jednom od najvažnijih vanjskopolitičkih sigurnosnih pitanja", rekao je o svemu premijer Andrej Plenković.

Nema dileme da Hrvatska ima dvije vanjske politike. No nema dileme niti da će sudionici samita uživati u dalmatinskim specijalitetima, ali i u linđu.

Pročitajte i ovo moguća prisutnost bakterija Nemojte je piti! Povlači se voda jednog proizvođača

Pročitajte i ovo Dodijeljene nagrade Ovo su najbolji učitelji i nastavnici u Hrvatskoj: Pogledajte je li i vaš među njima

Pročitajte i ovo LEKTORSKI DNEVNIK Znate li da Maja Šuput nije u braku s Nenadom Tatarinovim?