Odbili

Vlada odbila prijedlog 16 zastupnika oporbe o Istražnom povjerenstvu za Petrokemiju

Petrokemija Foto: Damir Krajac
Vlada smatra da bi osnivanje Istražnog povjerenstva ozbiljno ugrozilo započete aktivnosti (potencijalno i štetno za interese RH) i otežalo postizanje započetih pregovora predstavnika Republike Hrvatske i turskih partnera.

Vlada u mišljenju upućenom Saboru nije podržala osnivanje istražnog povjerenstva za utvrđivanje njezinih te propusta CERP-a i drugih državnih institucija i tijela u zaštiti nacionalnih interesa i državnih udjela u kutinskoj Petrokemiji, a što predlaže 16 oporbenih zastupnika.

Mišljenje je Vlada uputila Saboru s telefonske sjednice održane u srijedu, a u obrazloženju navodi da prijedlog odbija s obzirom na aktivnosti koje se provode u cilju održanja reprezentativnosti i prava Hrvatske u Petrokemiji. Smatra da bi osnivanje Istražnog povjerenstva "ozbiljno ugrozilo započete aktivnosti (potencijalno i štetno za interese RH) i otežalo postizanje započetih pregovora predstavnika Republike Hrvatske i turskih partnera".

Vlada u mišljenju podsjeća da je prema njezinoj odluci od 29. veljače Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) dana suglasnost da u ime i za račun države sudjeluje u dokapitalizaciji društva Petrokemija d.d., tvornica gnojiva, te da je u namjeri da se financijski stabilizira Petrokemiju i poveća postojeći vlasnički udjel, 6. ožujka održana Glavna skupština Društva s prijedlogom odluke o povećanju temeljnog kapitala društva ulozima u novcu i izdavanju dionica.

Predstavnici Petrokemije i Vlade su se inicijalno dogovorili oko vlasničkog (postotnog) omjera u Društvu (vlasnički udio države 25 posto plus jedna dionica), ali u samom Prijedlogu odluke Glavne skupštine nije bio definiran raspon iznosa uplata za dokapitalizaciju, podsjeća Vlada u mišljenju.

U namjeri da zadrži kontrolni paket od 25 posto plus jedna dionica u Petrokemiji, predstavnici države aktivno su se uključili u pregovore s Upravom Društva, što je rezultiralo održavanjem nove Glavne skupštine 17. listopada i usvajanjem Dodatka I. Odluci o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu izdavanjem dionica te Odluka o izmjeni Statuta Društva.

Usvajanjem Dodatka I. "izvršena je uplata temeljnog kapitala i predan je upis u sudski registar te će Uprava i Nadzorni odbor Društva u svojim odlukama pravilno reflektirati novonastalu izmjenu, te time Republika Hrvatska zadržava kontrolni paket od 25 posto plus jednu  dionicu".

Iz Vlade napominju i da su predstavnici države, radi poboljšanja i redefiniranja položaja, interesa i prava RH u Petrokemiji, u intenzivnim pregovorima s turskim partnerima oko sklapanja novog dodatka međudioničarskog ugovora, a koji bi omogućio daljnju dugoročnu suradnju na partnerskim osnovama.

Detalje, naglašava Vlada u odbijenici na prijedlog 16 oporbenih zastupnika, u ovome trenutku ne može javno komunicirati, s obzirom na to da su pregovori u tijeku.

Pročitajte i ovo klasificirani podatak HDZ-ovci poručili: "SOA bi trebala istražiti je li Milanović dostavio tajne podatke SDP-ovcima"

Pročitajte i ovo Nevjerojatan slučaj Dvije godine nitko nije znao ni primijetio da je nestao dječak: Policija sumnja na najgore

Pročitajte i ovo potresan iskaz Drogirao ju je i dovodio muškarce da je siluju, sada je svjedočila: "Totalno sam uništena, ne znam kako da se izvučem"