Krajem godine istarski pršuti bi mogli krenuti put Europe kao zaštićeni hrvatski proizvod. Pršuti se pripremaju i zriju u Istri a sirovina smije stizati iz većeg dijela Hrvatske. Poticaj obnovi svinjogojstva diljem države. 'Prednost istarskog pršuta je to što područja proizvodnje sirovine nije samo isključivo Istarska županija nego i ostalih 12 županija na području Hrvatske', rekla je Blanka Sinčić Pulić iz Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije.
>> Što se dogodilo s domaćom slavonskom šunkom?
U istarskom pršutu uživaju gosti brojnih konoba. I strani turisti sve više cijene domaće, autohtone proizvode. Razliku, kažu, odmah primijete.
U Tinjanu, općini istarskog pršuta vesele se europskoj zaštiti i to ne samo pršuta jer u fazi zaštite su i istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje, kobasice, ovčji sir i istarsko govedo. Za koju bi godinu police europskih trgovina mogle biti pune domaćih i slasnih hrvatskih zaštićenih proizvoda.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook