Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je svi hvale,šunku iz Slavonije možete kušati jedino ako je sami proizvedete ili kupite od nekoga sa sela. Za razliku od pršuta, ozbiljne proizvodnje slavonske šunke nema. Visoka cijena, duga proizvodnja i nedostatak domaćih svinja - sve su to razlozi zašto slavonska šunka ne pronalazi svoje tržište.


Za Slavonce dvojbe nema - za Uskrs, na stolu mora biti domaća šunka, a za dobru šunku treba izdvojiti i dobar iznos! Manje i jeftinije šunke ima u mesnicama, a za kilogram se mora izdvojiti 40-ak kuna. Domaću šunku, građani su spremni platiti. 'To je bolje! Domaće je domaće', kazala je Elza.

>> Dašak Slavonije u srcu Zagreba: Domaće životinje i tradicionalne delicije

Mato Rebić po šunku nikada ne bi u trgovinu. 'Ovo iz trgovine se ne može se sa šunkom mjeriti', kazao je. Slavonsku domaću šunku u trgovinama ćete teško i naći. Uz prešanje i dobru buru, na tržište su se probili dalmatinski i istarski pršuti. 'Mislim da je to glavni razlog, mogućnost plasmana u turizmu', kazao je profesor Đuro Senčić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Vezani članci Putokaz do sela Korona - 1 Nije baš svaka korona strašna... U njoj se može živjeti, ali može je se i naručiti: "Je li opasna? Nije, zdrava je" Fail Zabava je na selu: Toliko im je dosadno da stalno smišljaju nove načine kako se ozlijediti

Mato vjeruje da bi slavonska šunka našla svoje kupce. 'Jadno je što je nema i što se koristimo kojekavim uvozima', dodao je.

Uvozimo jer domaćih svinja za proizvodnju šunke nemamo. 'Mi u svinjogojstvu proizvedemo 800.000 tovljenika, a potrošimo 2,5 milijuna', kazao je profesor Senčić. Dok se taj odnos ne promijeni, slavonsku šunku moći ćemo naći samo na tavanima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook