Puno intervencija

Vatrogasci imaju pune ruke posla zbog njih, a njihov ubod može biti smrtonosan: "Jako su agresivni"

Najezda stršljena u Slavoniji. Agresivni i gladni, rade gnijezda u blizini voćaka i prijete ljudima. Najviše ih je na području Valpova i u Općini Semeljci gdje vatrogasci svakog dana imaju po nekoliko intervencija.

"Tu sam, nešt' sam radio po dvorištu i vidio da izlaze..."

Kad je ušao u pušnicu, imao je što i vidjeti. Dva gnijezda puna stršljena.

"Odmah sam znao da treba riješiti i skinuti da ne bi, imam malog sina sedam mjeseci, da ga ne bi uboli, izboli, a ni za nas nije dobro, tako da sam odmah zvao vatrogasce", rekao je Karlo Korov, Zelčin.

Nema dana bez intervencije vatrogasaca. 

"Unazad tjedan dana ovo je deveta", rekla je Suzana Zrimić, DVD Kešinci.

Opasni stršljeni gnijezda prave posvuda.

"Stršljeni se nalaze u krovištima, nalaze se u dimnjacima, nalaze se u drveću...", objašnjava Zrimić.

Pune ruke posla ima i DVD Valpovo.

"U prošloj godini smo imali 41 intervenciju, sad već imamo tridesetak, a evo još nije ni pola sezone", rekao je Stjepan Koški, zapovjednik DVD Valpovo. Ovo je doba godine kad su najaktivniji.

"Zato što im je sad vrijeme intenzivne prehrane. Kad imaju obilje hrane onda je i ubrzano razmnožavanje, nove generacije stvaraju, grade gnijezda", objašnjava Koški.

"Ne znam zašto su, iz kojeg razloga su došli, nema ništa da ih privuče, jedino kod susjeda ima puno voćki", rekao je Karlo Korov. 

Ubod stršljena može biti smrtonosan. U osječkoj bolnici već su pružali pomoć."Imali smo nekoliko situacija, evo sad u zadnjoj smjeni bio je pacijent koji je od ranije imao alergijsku reakciju na ubod", rekla je dr. Anita Vadlja, Objedinjeni Hitni prijem KBC Osijek.

Najveći je rizik za osobe koje su ranije pretrpjele ubod stršljena, ili su alergične na ubod osa i pčela. Za njih je važna svaka minuta.

"Bitno je naglasiti da ne idu sami u hitnu službu nego u pratnji jel to vrlo brzo se pogorša. Drugo, bilo kakvi ubodi u području glave i vrata, ako imaju osjećaj otežanog disanja, otoka grla, jezika, ostalo, trebaju doći", rekla je Vadlja. 

Pročitajte i ovo Dobivaju ih skoro svi "Mama, telefon mi je pokvaren...": Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je što učiniti ako nam prevaranti pošalju lažne poruke

Zbog najezde stršljena Osječko-baranjski vatrogasci prošli su posebne obuke i dobili specijalnu opremu. I večeras su na terenu.

Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić otkrila je da se to radi navečer, jer se onda stršljeni vraćaju u svoja gnijezda, manje su aktivni.

Pročitajte i ovo Opasne ludorije Kamere zabilježile sulude poteze vozača na hrvatskim cestama: Vožnja u suprotnom smjeru, pretjecanje preko pune linije…

Luka Vuksanić iz DVD-a Valpovo objasnio je za Dnevnik Nove TV koja je procedura i kako se štite od stršljena kako oni ne bi mogli doprijeti do njih. 

"Kada napravimo izvid i pronađemo gnijezdo, onda nanosimo pjenu koja se uvlači u gnijezdo, dva puta u razmaku od 10 minuta, to je poput pur pjene koja ulazi u gnijezdo i taj otrov djeluje 24 sata, oni ulaze, otruju se i padaju", objašnjava.

Pročitajte i ovo A što sutra? Trajekt Oliver uz pjesmu uplovio u Velu Luku, plutao je satima

Naglašava kako znaju tijekom intervencije biti jako agresivni prema njima, pogotovo u manjim prostorijama, zabijaju se u kacige, ispuštaju toliku količinu otrova da vatrogasci ne mogu gledati koliko ih peku oči, zaista bude jako opasno.

Vuksanić je naglasio i savjetuje građane da u slučaju ako ih uoče kontaktiraju 112 ili vatrogasce i da ih sami ne diraju. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.