MI6 i CIA

Upozorenje britanskih i američkih obavještajaca: "Ugrožen je međunarodni svjetski poredak"

1/9 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
MI6 i CIA objavili su zajednički komentar u kojem upozoravaju da se obje zemlje sada suočavaju s nizom prijetnji bez presedana.

Čelnici obavještajnih službi MI6 i CIA napisali su prvu zajedničku izjavu u njihovoj 77-godišnjoj povijesti. Šef MI6 sir Richard Moore i direktor CIA-e William Burns upozorili su da se obje zemlje sada suočavaju s nizom prijetnji bez presedana.

Čelnici obavještajnih službi u komentaru objavljenom u Financial Timesu osvrnuli su se na desetljeća suradnje tijekom dvaju svjetskih ratova i u borbi protiv terorizma.

"Izazovi iz prošlosti se ubrzavaju u sadašnjosti i pogoršavaju ih tehnološke promjene. Nema sumnje da je međunarodni svjetski poredak - uravnoteženi sustav koji je doveo do relativnog mira i stabilnosti i omogućio rastući životni standard, mogućnosti i prosperitet - ugrožen na način kakav nismo vidjeli od Hladnog rata", napisali su u komentaru koji prenosi Independent.

Navode kako je uspon Kine glavni obavještajni i geopolitički izazov 21. stoljeća.

Upozoravaju i da je zadržavanje kursa otpora ratu Vladimira Putina u Ukrajini važnije nego ikad, rekavši da Rusija neće uspjeti ugasiti suverenitet i neovisnost Ukrajine.

Šefovi obavještajnih službi kritizirali su bezobzirnu kampanju sabotaže diljem Europe, koju vodi ruska obavještajna služba, i njezinu ciničnu upotrebu tehnologije za širenje laži i dezinformacija osmišljenih da posiju razdor.

"U 21. stoljeću krize dolaze jedna za drugom", napisali su.

Navode kako su njihovi resursi usmjereni prema Rusiji, ali da djeluju i prema drugim mjestima i prostorima kako bi se suprotstavili riziku od nestabilnosti. 

Burns je upozorio na sve veći i zabrinjavajući obrambeni odnos između Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje.

Nakon izvješća CNN-a i Wall Street Journala da je Teheran prkosio prijetnjama skupine G7 daljnjim sankcijama opskrbivši Moskvu stotinama balističkih projektila kratkog dometa, Burns je upozorio da bi takav potez označio dramatičnu eskalaciju odnosa Irana i Rusije.

Naime Sjeverna Koreja poslala je Rusiji streljivo i projektile za borbu protiv Ukrajine dok Iran opskrbljuje Moskvu bespilotnim letjelicama. Burns je rekao da CIA tek treba vidjeti dokaze da Kina šalje oružje Rusiji, ali i dodaje: 'Vidimo mnoge druge stvari osim toga.'

Burns upozorava i kak bi Zapad trebao biti svjestan rizika od eskalacije, ali opet ne bi trebao biti nepotrebno zastrašen ruskim zveckanjem oružja. 

Otkrio je i kako ga je američki predsjednik Joe Biden poslao da se sastane s jednim od njegovih ruskih kolega ranije tijekom sukoba kako bi ga upozorio na posljedice uporabe nuklearnog oružja

Sir Moore je dodao: 'Iskreno, mislim da su ruske obavještajne službe malo podivljale u nekim svojim postupcima. Činjenica da koriste kriminalne elemente pokazuje vam da postaju pomalo očajni, sve je postalo malo amaterski. Amaterizam zapravo može biti bezobzirniji i opasniji".

Tajne službe rade na postizanju prekida vatre i dogovora o taocima u Gazi, otkriva. 

Pročitajte i ovo Diplomatska berba VIDEO Milanović imao nezgodu u berbi: "Ne da sam se zrezo, nego ono…"

Pročitajte i ovo Bliže se izbori Ivana Kekin najavila borbu za Pantovčak: "Kada sam razmišljala o kandidaturi, stalno sam se vraćala na jedno pitanje"

 

 

Povezane teme