"Godišnje proizvedemo oko 6 tisuća tovljenika, imamo matično stado 230 krmača, sve sami proizvodimo“, kazao je predsjednik Udruge svinjogojaca Goran Jančo.
A troškovi svinjogojske proizvodnje sve su veći. "U prosjeku 80-90 posto. Od stočne hrane preko energije do ljudskog rada. Neizvjesna jesen nas čeka“, žali se Goran ističući da je pitanje hoće li u budućnosti taj dio proizvodnje uopće biti održiv.
Kako bi opstali, cijena kilograma žive vage će poskupjeti. Prošle je godine to bilo 12, 13 kuna, a ove se godine već govori o 16 do 18 kuna po kilogramu žive vage. Iako je znatno skuplje, ljudi će svejedno kupovati, svinjokolja će biti.
"Imamo svakodnevno upite, ljudi se raspituju, imaju oni neke svoje kućne budžete, tako da se oni moraju kalkulirati, moramo se mi kalkulirati. Morat ćemo mi malo pregristi, da dođemo barem na pozitivnu nulu“, rekao je Goran.
Onaj tko ne može, uzgajat će sam
"Tko uzgaja svoje to je jedan oblik štednje. Ljudima je kod nas lakše pomalo kupovati hranu nego odjednom dati“, rekao je Alojz.
Isti problem imaju i proizvođači suhomesnatih delicija jer, kako je rekao proizvođač Petar Dobrovac, pad prodaje se osjeti. "Čovjek nema novca. kulen je bio 180, a ove godine između 230 i 250 kuna. Kobasica je bila 100, a sada bi trebala biti 120“, kazala je. Slično je i s kulenovom sekom koja je bila 120, a sad će skočiti na 180 kuna po kilogramu.
A da će kupaca i dalje biti, optimistični su Slavonci. "Ljudi moraju jesti, nema druge. Neće kupiti 2 kilograma kobasice već će kupiti kilu“, rekla je Sandra.
Koliko god, domaće je domaće.
Više o sezoni svinjokolje možete pogledati u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Matee Drmić.
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.