Bliže se još jedni izbori

Hoće li se Butković kao HDZ-ov kandidat za predsjednika suprotstaviti Milanoviću? Dao je znakovit odgovor za Dnevnik Nove TV: "Već se raspravlja..."

Nikad mirniji izbori za Andreja Plenkovića! On i njegov tim nemaju protukandidata na unutarstranačkim izborima. Tko će u utrku sa Zoranom Milanovićem, objavit će do Oluje. A pojačat će, kažu, i filtere uoči lokalnih izbora. Kako je prošao izborni dan u stranci provjerio je Dnevnik Nove TV.

Tijekom unutarstanačkih izbora u HDZ-u na kojima Andrej Plenković i njegov tim nisu imali protukandidata, bilo je neizvjesno.

Premijer se prije glasanja fotografirao i pozdravio sa svim članovima, a nakon je priznao da nije bila velika neizvjesnost te da će i narednih godina "raditi njih šestero".

Glasao je i stari novi zamjenik Tomo Medved, Branko Bačić, kao i potpredsjednici stranke.

Pročitajte i ovo Bira se vodstvo stranke HDZ održava unutarstranačke izbore, Plenković glasao: "U teoriji je dovoljan jedan glasač"

Što će raditi drugačije?

"Ne puno drugačije jer pokazali smo u ovih proteklih osam godina da ono što smo činili i radili je donosilo pobjedu", rekao je Ivan Anušić, potpredsjednik stranke.

"Taj napor koji smo činili u osam godina, činit ćemo i u naredne četiri", napomenuo je Tomo Medved, zamjenik predsjednika stranke.

Ipak, uoči lokalnih izbora bit će pametniji.

"Sve veći filteri unutar same stranke, odnosno koga izlažemo da bude kandidat za načelnika, gradonačelnika, župana, saborskog zastupnika da ima što manje faulova u napadu i ofsajda koji štete ne samo tim osobama nego reputacijski štete i cijeloj stranci", rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

"Osam mjeseci prije lokalnih izbora imat ćemo kandidate, s njima obaviti razgovore i prije nego što ih objavimo trebamo ih provjeriti, da nam se ne događaju stvari koje su nam se događale", objasnio je Bačić na što će posebno paziti uoči lokalnih izbora.

Pročitajte i ovo Pitanje šefa SOA-e Plenković: "Postigli smo dogovor s Milanovićem"

Ali prvo su predsjednički.

"Tražimo pobjednika. Vrlo jednostavno", jednostavan je Plenković.

"Mora biti ozbiljan i netko tko će pobijediti u prosincu", dodaje Anušić.

"Očito više od 2/3 naših sugrađana misli da Zoran Milanović ne radi dobro i da su potrebne promjene", smatra Bačić.

"Vjerujem da ćemo vrlo brzo imati kandidatkinju ili kandidata", najavio je Medved.

Objavit će ime kandidata, kažu, do Oluje.

Na stranačkim izborima, članovima nije bilo teško izići na glasanje, iako je pobjednik bio poznat.

"Po vrućini radim i mnoge druge stvari onda mogu doći i na izbore", rekao je Ivica Bitunjac.

"Vruće je ali nije mi problem izaći jednom u 4 godine", kaže Stjepan Fureš

"Ovo vodstvo HDZ-a se potvrdilo u zadnja dva mandata", cijenio je Ivan Bračić.

"Zašto je dobar tim pokazuju rezultati zadnjih dvaju izbora", rekla je Marija Vrhovski.

"Ne treba mijenjati vodstvo dok dobiva", slaže se Zlatko Rogožar.

"Jako su vrijedni, puno rade i mi smo prezadovoljni", zadovoljan je Mato Ačkar.

"Može on imati protukandidata, ali ne bi imao šanse", smatra Anamarija Ivšan.

A zato što nema, Andrej Plenković danas nije morao dvojiti o rezultatima. 

Oleg Butković: "Imali smo intenzivnu kampanju"

U Novom Vinodolskom s novim starim potpredsjednikom stranke Olegom Butkovićem razgovarala je Katarina Jusić Mezga koji joj je otkrio je li se zasitio politike.

"Danas su se održali unutarstranački izbori na kojim nema protukandidata. Međutim to je i očekivano. Na ovim izborima bira se šest najvažnijih funkcija u stranci.

Ovo je prvi dio izbora. Imamo Sabor stranke na jesen. Izbori dolaze nakon dvije uzastopne pobjede HDZ-a, prvo na parlamentarnim pa i na europarlamentarnim, i nakon osam godina uspješnog vođenja države i vlade. 

Prije četiri godine imali smo protukandidate. Izbori su danas održani i zbrajaju se rezultati. Dojmovi su da je sve uredu nakon intenzivne  kampanje. Upoznali smo članove stranke s novim izazovima koji nam slijede i sve je dobro", objasnio je unutarstranačku situaciju Oleg Butković.

Pročitajte i ovo Nastavak sukoba Butković objavio fotografiju s Anušićem pa zapitao: "Zorane, di si ti? Jesi sastavio Vladu?"

Prokomentirao je i je li mu žao što nisu imali protukandidata.

"Nitko nikome nije branio da se kandidira, imali smo otvoren proces. Članovi su smatrali da tim koji pobjeđuje ne treba mijenjati", rekao je Butković.

Članovi Predsjedništva i članovi Nacionalnog vijeća birat će se na Saboru stranke. Butković je najavio da bi tijekom tih izbora moglo biti više kandidata.

Na pitanje što u budućnosti mogu drukčije i bolje Butković je odgovorio kako je proteklih osam godina bilo intenzivno.

"Izazova će biti i u budućnosti, sigurno ćemo morati mijenajti stvari unutar stranke kada govorimo o komuniciranju i funkcioniranju, privlačenju mladih i praćenju trendova. Bit će tu posla!", ocijenio je.

A što s predsjedničkim izobrima?

Upitan o tome tko će se iz stranke suprotstaviti Zoranu Milanoviću, rekao je da će se o predsjedničkom kandidatu raspravljati kroz desetak dana.

"Tko god to bio, bit će kandidat koji može pobijediti", rekao je.

Smatra da se s obzirom na situaciju u državi mogu nadati pobjedi.

O tome ima li i sam ambicija odmjeriti snage s aktualnim predsjenikom u nadolazećim predsjedničkim izobrima, Butković je znakovito odgovorio.

"Vidjet ćemo, polako", rekao je ne potvrdivši, ali ni ne negiravši.

Što misli o turističkoj sezoni

Upitan o problematičnom "Karlovačkoma autoputu", od Bosiljeva prema Zagrebu zadovoljno je rekao da promet na autocestama kontinuirano raste.

"To je financijski dobro, poglavito u turističkoj sezoni. Krenuli smo s projektiranjem treće trake prema Karlovcu i na Zagrebačkoj obilaznici. Ti projekti idu prema svome kraju", rekao je i najavio njihovu realizaciju u narednim godinama.

"Plava magistrala vezana uz Krk također se projektira. U planu je i novi most, Hrvatske ceste raspisale su natječaj za njegovo projektiranje.

Osim toga, radi se i na splitskoj aglomeraciji i na drugim dijelovima gdje su potrebna nova prometna rješenja kako bi gužve bile manje", rekao je ministar.

Prokomentirao je i stanje s vinjetama.

"Odluka o odabiru je donesena, u tijeku je žalbeni postupak, uskoro ćemo potpisati novi ugovor nakon kojeg slijedi implementacija novog sustava", objasnio je.

Upitan još jednom o tome hoće li biti protukandidat Milanoviću ponovio je da su konzultacije u tijeku.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.