Kupci ovog Božića navike nisu mnogo mijenjali pa HGK procjenjuje da ćemo se ovog prosinca vratiti na razinu prosinca 2017., kad je potrošnja bila 13,8 milijardi kuna. Ipak, to će značiti da će potrošnja biti 20 posto manja nego 2019., kad je u isto vrijeme potrošeno rekordnih 15,8 milijardi kuna.
"Tijekom običnih mjeseci trošimo između osam i 10 milijardi kuna. Jaki turistički mjeseci su srpanj i kolovoz, kada potrošimo do 14 milijardi. Prošle godine je u prosincu potrošeno 15,8 milijardi. Dakle, vidite koliko je on jak u odnosu na ostatak godine", rekla je Tomislava Ravlić, voditeljica Sektora za trgovinu HGK.
Kako je manje druženja, manje je i hrane. Blagdanski tanjur trebao bi jednim dijelom biti i epidemiološki tanjur.
"Što znači da bi nam pola tanjura trebalo biti povrće, prilog koji su najčešće krumpir, pečeni ili kuhani. Trebalo bi ga biti šaka na tanjuru, uz naglasak da ga ne bi trebalo puno mastiti i, naravno, komad mesa veličine dlana", rekla je Valentina Rahelić, nutricionistica Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb.
"I da bi zapravo trebalo na pravilnu, uravnoteženu prehranu trebalo paziti 362 dana. Ovih nekoliko dana možemo si dati i zdravi odušak", dodala je.
Da si trebate udovoljiti smatra i pročelnica Zavoda za psihoterapiju Klinike za psihijatriju Vrapče, Tihana Jendričko, ali dodaje da to treba učiniti na pametan način.
"Mnogi će možda upasti u zamku prejedanja u nedostatku sadržaja. Ako nađemo nekakvu približnu ravnotežu, možemo spojiti i brigu za sebe i mogućnost uživanja", rekla je Jendričko.
"Uvijek je važno razmišljati o onome što možemo, a ne onome što ne možemo", dodala je.
Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr