GOTOVO S KOMBAJNIMA

Gasi se još jedna tvornica u Hrvatskoj: Direktori dali otkaze i pobjegli, a 250 radnika ostaje bez posla

SDF Žetelice Županja Foto: Vlado Kos/Cropix
Same Deutz Fahr Žetelice, tvornica kombajna u Županji, krajem godine zatvorit će svoja vrata nakon 40 godina rada. Kombajni iz Županje bili su vrhunski izvozni prizvod, prepoznat diljem Europe i svijeta, no čak ih ni to nije spailo od geopolitičkih problema i pohlepe talijanskih vlasnika.

Tmurni oblaci nadvili su se nad jednu od rijetkih tvornica u Županji koje su preživjele devedesete godine prošlog stoljeća. Tvornica kombajna Đuro Đaković, koja je započela s radom 1984. godine, proizvodila je po njemačkoj licenci kombajne sve do 2005., kad ih je preuzeo današnji vlasnik, talijanski Deutz Fahr. Tada su nastavili s proizvodnjom Deutz Fahrovih modela sve do danas. Deutz Fahr proizvodi mnoge poljoprivredne strojeve u drugim tvornicama, ali tvornica u Županji jedina je koja proizvodi njihove kombajne.

Svih ovih godina bili su uspješni izvoznici s 96 % izvezenih proizvoda, a sami kombajni bili su hvaljeni i nagrađivani kao vrhunski tehnološki proizvod koji se kupovao u Ukrajini, Turskoj, Njemačkoj i drugdje. 

Tvrtka SDF Žetelice, prema podacima s Fine, imala prihod od 44,22 milijuna eura (pad od 6 posto) te je poslovala uz dobit od tri milijuna eura (rast od 45,6 posto), a bilo je oko 250 zaposlenih, od kojih je 60-ak posljednjih nekoliko mjeseci dalo otkaz zbog niskih plaća. Inače, 60 % radnika u županjskoj tvornici radilo je na minimalcu, dok je u isto vrijeme krovna SDF grupa ostvarila dvije milijarde eura prihoda u prošloj godini. Radnici su zbog loših plaća 2019. prosvjedovali jer je prosječna bruto plaća bila 3500 kuna.

Ukrajina im zapečatila sudbinu

Sada se zbog rata u Ukrajini, koja je bila njihovo glavno tržište, talijanski vlasnici odlučuju na likvidaciju tvrtke. Postoji mogućnost da bi manji dio radnika ostao u tvornici i proizvodio rezervne dijelove, ali za takvo što traže strateškog partnera, baš kao što su neuspješno tražili nekoga za preuzimanje tvornice. 

"Dobili smo likvidacijski plan, a s prvim otkazima počet će se već u studenome. Rečeno je da će biti poštovana sva prava radnika iz Kolektivnog ugovora, što uključuje i otpremnine od 896 eura po godini staža", izjavio je sindikalni povjerenik Mladen Benković za Forbes.

Pojavile su se informacije da talijanski vlasnici zapravo sele proizvodnju u Kazahstan, ali prema onome što su predstavnici SDF Grupe rekli na sastanku u Županji u utorak, a prenio je sindikalni povjerenik, to nije točno.

Nikakva je to utjeha za 197 radnika, koje o svemu tome nisu čak ni obavijestili njihovi direktori, koji su na prvi glas o gašenju tvornice dali otkaze i pokupili se, a da nisu radnicima ništa rekli.

Pročitajte i ovo Prijedlog SDP-a Odbijena tematska sjednica o gorućem stanju u Jadroliniji: "Strpite se, politička utakmica važnija je od vaše sigurnosti"

Pročitajte i ovo Sve službe na terenu VIDEO/ FOTO Napad se dogodio usred važne rasprave, sve je bilo u pripremi: Cure detalji o terorističkom napadu