Problematični učenik

Djeca i dalje nisu u školskim klupama, roditelji bjesne: Najavljen novi veliki sastanak

Problematični učenik se nenajavljeno vratio u zagrebačku školu zbog čega već tri dana roditelji i njihova djeca bojkotiraju dolazak na nastavu. Za četvrtak je najavljen novi veliki sastanak na kojem će se pokušati naći rješenje.

Dogovor koji su sklopili prije dva tjedna brzo je pao u vodu. Roditelji su revoltirani jer se problematični dječak nenajavljeno vratio u školu pa je, kažu, izigran dogovor koji je ranije postignut.

"Dječak je došao u školu bez najave i ona situacija koja je bila prije dva tjedna, ponovila se prije dva dana. Ja ne vidim nikakva konkretna rješenja, ne vidim ništa što su oni konkretno ponudili, imate pisano jamstvo za to, mi u ovom trenutku to nemamo", rekao je otac jednog učenika.

Ravnatelj je zbog svega podnio neopozivu ostavku, a zbog sustavnog pritiska podršku su dali Učiteljsko vijeće škole i učiteljska grupa Školska zbornica koja je uputila otvoreno pismo ministru Radovanu Fuchsu.

U školske klupe djeca neće dok se ne postigne novi dogovor, kažu roditelji.

Iz Ministarstva upiru prstom u Grad i traže hitno donošenje novog rješenja o primjerenijem obliku školovanja za problematičnog dječaka. Gradu su ruke vezane jer to ne mogu bez nove medicinske dokumentacije koju školi mogu dostaviti jedino roditelji dječaka pa zajedno prozivaju Zavod za socijalni rad.

"Niti škola niti Gradski ured nemaju mehanizam kojim roditelje mogu prisiliti na dostavu potrebne dokumentacije već se, u slučaju poteškoća s pribavljanjem dokumentacije, traži intervencija Zavoda za socijalni rad, a Zavod, po potrebi, može podnijeti zahtjev nadležnom sudu", priopćili su iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade grada Zagreba.

Sličnu poruku šalje i ministar Fuchs. "Rješenje mora postojati, rješenje će se dogoditi. Učenicima je mjesto u školi. Sva satnica se mora nadoknaditi, to je po zakonu tako. U nekim teškim situacijama neke stvari se ne mogu riješiti bez drugih tijela u državi poput socijalne službe, pravosuđa i slično. U svemu tome morate imati suradnju roditelja. Bez suradnje roditelja se primjenjuju neki drugi oblici u koje ne znam treba li ulaziti ili ne, a onda ulazimo u sferu pravnih propisa. Za maloljetnu osobu jedini koji je nadležan, osim suda, su roditelji".

"Te garancije koje oni daju se krše. Što se nas tiče, sad je već naše povjerenje u velikom dijelu narušeno", rekao je otac jednog učenika.

Svi sudionici ovog slučaja su u utorak imali sastanak s pravobraniteljicom za djecu, sve u cilju kako bi se djeca što prije vratila u školske klupe.

"Ono što ću reći je da smo ponovno održali sastanak upravo radi jasnog i nedvosmislnog definiranja tko koje aktivnosti treba poduzetii, a smatram da su svi predstavnici institucija dovoljno ozbiljni da sada kada je to definirano će to i poduzeti", objasnila je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Za četvrtak je najavljen novi veliki sastanak roditelja i svih institucija u pokušaju pronalaska novog rješenja.

"Definitivno ćemo inzistirati na pisanim odgovorima prije nego što djecu nazad vratimo u školu. Mi roditelji možemo opravdati tri dana uzastopice, a sutra je taj sastanak na kojem se mogu donijeti neke odluke koje će nas i potaknuti da djeca krenu u školu. Vidjet ćemo kako će se sastanak odvijati i koje će mjere biti predložene", rekla je majka jednog učenika.

Pročitajte i ovo Izvlače se ranjeni VIDEO Pogledajte kako turski specijalci ulaze u komples tvornice gdje traje teoristički napad

Pročitajte i ovo GOTOVO S KOMBAJNIMA Gasi se još jedna tvornica u Hrvatskoj: Direktori dali otkaze i pobjegli, a 250 radnika ostaje bez posla