10 puta više od dopuštenog

U vodi je pronađen opasan metal: Karlovčani žive u strahu i traže hitnu reakciju

Karlovčani traže žurnu reakciju nadležnih institucija nakon što je u karlovačkoj vodi pronađen opasan metal.

U karlovačkoj vodi prisutan je mangan, pokazala je analiza vode koju su građani sami naručili. U uzorku je zabilježena prisutnost 10 puta veća od dopuštene (533 mikrograma, a maksimalna dopuštena količina je 50).

Stoga Karlovčani ponovno traže žurnu reakciju nadležnih institucija, a počinju i s prikupljanjem potpisa kako bi osigurali dovoz pitke vode cisternama u naselja u kojima je voda najčešće zamućena i neugodna mirisa.

Da su testovi pokazali da testirana voda ima 10 puta više nego dopuštene količine mangana, komentirao je i Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot, koji je upozorio i da je mutnoća vode tri puta veća od dopuštene: "Pokazalo se i da su sve one fekalijske bakterije kojima je voda kontaminirana vrlo blizu praga koji mogu imati dugoročne posljedice za zdravlje građana u Karlovcu."

Mangan, nakon duže izloženosti, udara na živčani sustav te dovodi do kognitivnih disfunkcija, posebno kod djece i starijih kao najranjivijih skupina.

Pročitajte i ovo ČOVJEK NI NA NEBU NI NA ZEMLJI Preselili mu kuću u susjedno selo, a da nije ni znao: "Ni poštar me više ne može naći"

Pročitajte i ovo Sport za elitu Skijanje u zemlji koju Hrvati obožavaju sve je skuplje: "Uvijek smo bili snalažljivi"


 

 

Povezane teme