Zastrašujuća napuhača

Juraj iz mora izvukao živi otrov, svi u čudu, a stručnjak upozorio: "Tri riječi - ona je najsmrtonosnija"

Srebrnopruga napuhača otrovna je riba koja se ovih dana pojavila kod otoka Pašmana, a na nju je upozorio i splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo. Iako jedan gram te ribe može dovesti do smrti, pravilno očišćena, slična fugu riba može biti prava delicija.

Ono što su iskusne ribarske ruke Jurja Juričeva izvukle iz mora u nedjelju ujutro, nitko nije prepoznao.

"Tu je baš bilo puno naroda u Pakoštanima na rivi i svi su dolazili. Gledali su i nitko nije znao reći koja je riba", rekao je Juričev.

"Odmah sam ju stavio van mreže. Nije mi bilo svejedno jer ju nisam nikad vidio. Riba je bila skroz neobična s hrapavom strukturom. Imam sreće što me nije ugrizla i što sam radio sve u rukavicama", ispričao je.

Pročitajte i ovo Ostale su formalnosti Zagrepčani će žičarom konačno na Sljeme? Šef ZET-a otkrio kad bi se to moglo dogoditi, ali i što će biti sa cijenama vožnje

Da je ulovio otrovnu srebrnoprugu napuhaču, otkrili su mu stručnjaci s Instituta za oceanografiju. Ta napuhača sadrži otrov 1250 puta jači od cijanida i izaziva smrt.

"Ja ću to reći u tri riječi: ona je najsmrtonosnija", rekao je Branko Dragičević s Instituta za oceanografiju i ribarstvo te pojasnio: "Ona u sebi skuplja toksin, u spolnim organima, jetri, ali može se naći u mišićima i kože. To je važno jer rukovanje tom ribom zna biti problematično."

Prije nekoliko godina već je plivala u južnom Jadranu.

"Zadnjih pet godina je nije bilo, a sada se opet pojavila. Teško je pretpostaviti kakav će trend biti dalje, no zasigurno je moguće da se počne pojavljivati u većem broju kako što je primjer u drugim državama Mediterana", rekao je Dragičević.

Pročitajte i ovo Primjena idući tjedan Roditelji palčića mogu odahnuti, stigao je spasonosni lijek: "Već je bila panika"

Za nas otrovne fugu ribe predstavljaju opasnost, a u Japanu su slične, fugu ribe delicije. Japanski kuhari pripremaju ih tek nakon položenog ispita.

"Morate točno znati gdje je otrov. Obično je otrov na koži, organima i u krvi. Morate također znati i kako pažljivo ukloniti te dijelove", objasnio je sushi majstor Motohiko Mochizuki reporterki Dnevnika Nove TV Martini Bolšec Oblak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme