poslodavci na mukama

Hrvatska je po ovome bolja od Danske, Finske, Belgije... "Popravljamo prosjek EU-a"

U Hrvatskoj nikada nije bila niža nezaposlenost. Karakteristično je to za ovaj dio godine kada u zemlji radi i puno stranih radnika.

Na vrhuncu turističke sezone u Hrvatskoj nikad nije bilo više radnika. Trenutačno je zaposleno više od milijun i 700 tisuća ljudi, a stopa nezaposlenosti niža je nego u Skandinaviji.

Nekada su građani muku mučili s pronalaskom posla. Danas je obrnuta situacija. Poslodavci su na mukama kako doći do radnika. Primjerice, u jednom hostelu u Zagrebu nedostaje recepcionara i čistačica.

"Možda je najteže pronaći housekeeping radnika za domaćinstvo, tu bude najviše izazova. Nudimo konkurentnu plaću stranim državljanima, smještaj i prehranu“, rekao je Karlo Gajski, manger u hostelu u Zagrebu.

Pročitajte i ovo sigurnosni incident Stručnjak za Dnevnik Nove TV objasnio zašto se ne možemo zaštititi od ovakvih kolapsa: "To nije bio hakerski napad, definitivno je riječ o ovom..."

Broj nezaposlenih nikad nije bio niži od kad je Hrvatske. Trenutačno je nezaposlen 84.841 radnik što je za čak 14 posto manje u odnosu na prvih 6 mjeseci prošle godine.

"To je uobičajeno za hrvatsko tržište rada jer je sezonalno. U siječnju i veljači imamo najveću nezaposlenost, a u ljetnoj najnižu. Možemo izračunati stopu nezaposlenosti koja je 4,7 posto što je stvarno rekord. Možemo se uspoređivati sa zemljama Europske unije. Dobro stojimo i popravljamo prosjek EU-a“, rekla je Anđelka Batina, Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Podaci na razini Europske unije pokazuju da je nezaposlenost u Hrvatskoj trenutačno niža nego u Danskoj, Finskoj, Luksemburgu ili primjerice Belgiji. Anja koja radi u Belgiji u međunarodnoj konzultantskoj tvrtki kaže da su podaci možda takvi jer je kod njih popularno ljeti dati otkaz.

"Belgijanci su dovoljno komforni odnosno imaju dovoljno velika primanja da mogu uštediti i mogu dati otkaz na 3, 4 mjeseca. Ljeto je popularno vrijeme za to. Znam nekoliko ljudi da je dalo otkaz, žive na ušteđevini te nakon ljeta počinju tražiti posao“, rekla je Anja Ivić, Hrvatica u Belgiji.

Pročitajte i ovo IT kvar Stručnjak o globalnom informatičkom slomu: "Mislim da se radi o ljudskoj grešci, ali ne možemo isključiti ni ovu opciju..."

Prosjek su zasigurno popravili i strani radnici. Trenutačno ih u Hrvatskoj radi više od 130 tisuća. Najviše u ugostiteljstvu i građevini. Najmanje se traže poslovi u arhitekturi i poljoprivredi.

"Najtraženija zanimanja su prodavač točnije trgovac, konobar, skladištar, kuhar te radnik u proizvodnji“, rekla je Matea Grbac (Moj posao).

Struktura nezaposlenosti nije tako svijetla kako brojke pokazuju. Uz strane radnike - niska nezaposlenost djelomično je takva i zbog velikog iseljavanja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.