Uklanjanje naredila Europska unija

Nad Crnim brdom u Biljanima Donjim počeo se nadvijati bijeli dim: "Prije ću ja u zemlju nego što ga oni uklone"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Stanovnici Biljana Donjih rado bi da netko ukloni njihovo Crno brdo. Nakon više od desetljeća borbe za sanaciju ilegalnog odlagališta troske, čini se kako se njihovim mukama ipak nazire kraj. Kada bi Ravni kotari trebali postati ravniji za jedno brdo, istražila je novinarka Sanja Jurišić.

Na plus 36 u zraku, jedino se Crno brdo u Biljanima Donjim ne sklanja sa sunca. Stoji i ne mrda, ljudima ispred kuća, posljednjih četrnaest godina.

Prašine, kažu, nema jer… "nema vitra, kad je vitar onda i ne perem".

Obećanje da će brdo jednom nestati iz njihovog susjedstva, uzimaju s rezervom.

"Svaka čast ako bi to bilo, super. Da nas malo očiste od ove prašine. Ne znam vjerujem li u to... Sad ćemo, pa sad ćemo, prije ću ja u zemlju nego što to dočekan", kaže oprezno mještanka Anka Škorić.

"Da vjerujemo državi? Haha, bez obzira koliko nas je puta iznevjerila, a ne ostaje ništa drugo nego da joj vjerujemo", smatra Sretko Ševo.

Da se radi o ek-bombi, u prilozima Nove TV, upozoravali su i ekoaktivisti.

"Mi već 13 godina upozoravamo da je ovaj materijal u Crnom brdu kancerogen, a po novim istraživanjima, čak je radioaktivan", upozoravao je još u siječnju Zdravko Belušić, predjednik bivše ekoudruge Ravni kotari.

Pročitajte i ovo Oblak dima nad gradom VIDEO Eksplozija u najvećoj njemačkoj rafineriji: Građanima izdano upozorenje, ima i ozlijeđenih

Nakon što brdo za 200 tisuća eura nitko nije htio kupiti, država je u kolovozu 2023. odlučila da se ono ipak treba sanirati.

"Konstatiram da smo prihvatili. Zahvaljujem", rekao je tada Andrej Plenković.

Vrući krumpir otišao je u ruke Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pet mjeseci od otvaranja ponude nad Crno brdo nadvio se bijeli dim. To znači da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odabrao izvođača radova, dugoselsku tvrtku, koja bi za gotovo 18 milijuna eura trebala ukloniti i zbrinuti 140 tisuća tone troske.

Njihova ponuda, tvrde iz Fonda, jedina je bila valjana. Naravno, Crno brdo neće biti uklonjeno već sutra. Slijedi žalbeni rok. A Fondu za ovaj posao treba i suglasnost Vlade za potpis s odabranom tvrtkom.

Pročitajte i ovo Nakon velikih šteta Dabro održao sastanak o obrani od tuča: "Znanost je iznijela svoj stav, ali..."

"Crnim brdom kroz godine loptala su se Ministarstva. Mijenjao se stav o tome radi li se o štetnome ili iskoristivome materijalu. I sve bi to vjerojatno i danas trajalo da Europska komisija nije rekla - stop. Odnosno, Hrvatskoj je naloženo da trosku ukloni ili slijede ogromne kazne", objasnila je novinarka Sanja Jurišić.

Presudu je donio Europski sud još 2019., a u njoj jasno stoji da troska šteti prirodi, ali i zdravlju ljudi. Iz Fonda sad tvrde, bit će uklonjeno za dvije godine.

 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.