biznis se širi

Baranjska šparoga: Osim ječma, suncokreta i kukuruza, sve je više onih koji se okreću novoj kulturi

Sezona je berbe šparoga, čijom se proizvodnjom u Hrvatskoj bave 133 proizvođača. Gotovo svi se nalaze na području Vukovarsko-srijemske županije, no biznis se zbog dobre zarade širi.

Prije dvije godine šparoge su se u Hrvatskoj proizvodile na 160 hektara, prošle godine površine su skočile na 210 s kojih je ubrano 480 tona.Prostora za proizvodnju ima još - uvozimo 94 tone, a izvozimo 34.

Njezin uzgoj u Hrvatskoj širi se iz godine u godinu. Iz okolice Vinkovaca, gdje je najpopularnija, stigla je i u Baranju. Reporterka Marina Bešić Đukarić je u prilogu za Dnevnik NoveTV obišla neke od lokalnih proizvođača.

Pročitajte i ovo SIGURNOST HRANE Još jedno povlačenje proizvoda s polica: Ako ste kupili ovo voće, bilo bi dobro da ga se čim prije riješite

Pročitajte i ovo Ivica Katavić iz HGK Hoće li niži PDV na hranu dovesti do pada cijena? ''Nitko se ne želi igrati s kaznom koju bi im dali kupci''

Kad se na istoku u poljima pojave ljudi s košarama, znak je da je počela berba šparoga. Svakog jutra nikne nova, pa se šparoge, od travnja do lipnja, beru svaki dan.

Cijena na tržnicama ove sezone ista je kao i prošle. Sa 40 kuna po kilogramu, šparoga je još uvijek isplativa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme