Nakon sastanka s Kovesi

Turudić o aferi nakaze: "Počeo je izvanredni nadzor institucija"

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić sastao se u utorak s europskom tužiteljicom Laurom Kovesi te prokomentirao teme sastanka. Osvrnuo se i na aferu nakaze.

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u utorak je nakon sastanka s europskom tužiteljicom Laurom Kovesi istaknuo da će Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) imati isti pristup bazama podataka kao i Državno odvjetništvo RH (DORH).

Ivan Turudić u utorak se sastao s Kovesi tijekom njenog boravka u Hrvatskoj, a nakon sastanka istaknuo je da između DORH-a i Ureda europskog javnog tužitelja dosad nije bilo sukoba nadležnosti te da je sastanak prošao u ugodnom tonu.

Na pitanje je li tužiteljica ukazala na određene nedostatke Turudić je kazao kako je temeljni stav da će EPPO imati onakav pristup bazama podataka kakav ima i hrvatsko Državno odvjetništvo te istaknuo da on može komentirati samo podatke o radu DORH-a.

Na novinarski upit je li ranije dvojio oko toga da Hrvatskoj nije potreban Ured europskog javnog tužitelja Turudić je odgovorio kako je rekao da je taj Ured mogao pričekati s osnivanjem, ali da je to bila politička odluka koju treba poštovati. 

"Taj ured osnovan je pod vrlo nepovoljnim okolnostima, nisu imali nijedan stolac, to europska tužiteljica zna", dodao je.

O financijskom okviru i kadrovskoj podršci EPPO-u u Hrvatskoj Turudić kaže kako se oni financiraju iz europskog proračuna te da on s tim nema ništa. "Malo je na marginama načeta tema. Oni ne mogu tražiti povećanje broja tužitelja dok nemaju osigurana sredstva. 2024. neće biti povećanja broja, a za 2025. ćemo vidjeti", poručio je Turudić.

Odgovarajući na pitanja o nadzoru u šibenskom županijskom i općinskom državnom odvjetništvu, koje je odbacilo kaznenu prijavu policajke protiv Anne Dujić, kćeri HDZ-ova dužnosnika i predsjednika uprave Hrvatskih šuma, Turudić je kazao da je u utorak krenuo izvanredni nadzor u tim institucijama.

Dodao je i da će se, nakon što je taj slučaj delegiran u karlovačko tužiteljstvo, ponovno provesti izvidi, razgovarati sa svjedocima i donijeti odluku.

Turudić nije htio komentirati današnja uhićenja po nalogu USKOK-a u Slavonskom Brodu, dok je za nesreću Jadrolinijina trajekta kazao da se radi vještačenje i provode izvidi.

Pročitajte i ovo poginuo šef Rebra Policija se oglasila o smrti Ante Ćorušića: Objavljeni detalji tragedije u bolnici

Pročitajte i ovo "Župan se nije htio javiti" VIDEO Žena stala pred Plenkovića i prekinula svečanost: "Znate li tko sam ja?"

Pročitajte i ovo U POPOVAČI Žena čistila nedavno kupljenu vikendicu, a zbog onog što je pronašla odmah je zvala policiju